Meggy befőtt

2009. július 11.

Úgy tűnik, hogy az eddigi meggy hiány meggy túltengésbe ment át. Először vettem egy kilót a piacon és megrendeltem még kettőt. Miután "túlestem" ennek a három kiló borzasztó apró meggynek a kimagozásán és felhasználásán, újabb meggy adag állt a házhoz. N. anyukájáéknál voltunk, hogy meghallgassuk a 38 éve tartó házasságuk első külföldi utazásának élményeit és megnézzük a fényképeket. Mint minden náluk tett látogatás alkalmával most is különböző élelem municíókkal felpakolva érkeztünk haza, mint házi paradicsomszósz, krumpli, cukkini, uborka, sárgabarack, mindezek a saját kertjükből kerültek a konyhámba; valamint egy konyhakész nyúl, szintén saját nevelés és kb. 3,5 kg meggy.
Az anyukája mondta, hogy itt a faluban van valakinek meggyfája, de ők nem eszik, mert nem szeretik, így ment és szedett nekem belőle. Mikor megláttam, hogy milyen sokat szedett, azt hittem rosszul leszek a gondolatra, hogy megőszülök mire kimagozom ezt az apró szemű meggyet. A magozást két napig halogattam, de ma már nem várhatott tovább és nekiláttam, gyorsabban ment mint gondoltam, mert ez mégse volt olyan nagyon apró szemű fajta. A két nap alatt gondolkoztam, hogy mit is csináljak belőle, aztán a befőtt mellett döntöttem, de azt még soha nem készítettem. Mint más alkalommal is ha új dolgot készítek felütöttem Horváth Ilonát. A receptekkel csak egy gondom volt, mindet gőzölni kellett volna + szalicilt írt a tartósításhoz. Így aztán telefonos segítséget kértem a nagyimtól, mert lekvárfőzés terén is tőle tanultam, mit hogyan.
Ma reggel a 30 fokos konyhámban nekiláttam a befőttkészítésnek, kimagoztam a meggyet, amiből 2,15 kg magozott meggy lett. 35 dkg-t egy zacsiban lefagyasztottam a többiből pedig megszülettett 3 db 0,5l-es és 2 db 2,5 dl-es befőtt.

sour cherry preserve

Kell hozzá:
kimagozott meggy
cukor
víz
befőttes üveg
újságpapír és pokróc a szárazdunszthoz

A meggyet kimagozom és csak az egészséges szemeket tartom meg. A befőttes üvegeket kiforrázzom és megtöltöm őket a meggyel, de nem teljesen tele és töltés közben kicsit ütögetem az üveg alját, hogy a szemek szépen elrendeződjenek benne. Ha megtöltöttem őket az egyiket sima vízzel felöntöm a gyümölcs tetejéig, majd a vizet egy mérőpohárba visszaöntöm, így tudom, hogy egy üvegre mennyi szirupot kell majd számolnom.
Megfőzöm a cukorszirupot, amihez 1 l vízhez 50 dkg cukrot számolok. Ha felforrt, utána még kb. 5 percet főzöm, majd a meggyre öntöm úgy, hogy kb. 1 ujjnyival a gyümölcs teteje alá érjen (a meggy is ereszt majd levet és annak is kell a hely). Ha minden üveget megtötltöttem, akkor egy kanállal leszorítva a meggyet visszaöntöm a szirupot a lábosba és megint felforralom. A második forralás után ismét felöntöm a meggyet a sziruppal, és lezárom az üvegeket. Újságpapírba csomagolom és vastag pokrócba csavarom őket. Így hagyjuk kihűlni a befőtteket.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Milyen szép ez a kép. Még mindig ámulok, hogy milyen szép ez a meggy! Tudom, hogy akkora mint egy borsó, de akkor is. :D

Viktoria írta...

Szepyke,
köszönöm :), azért nem borsó méretű. Az előző az kb. 2 borsó nagyságú volt, ez most kb. 3 borsónyi volt:D

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP