Pite nyári gyümölcsökkel

2009. július 13.


Lassan pitemérgezést fogunk kapni. De ha egyszer olyan finom pitéket lehet készíteni és a végtelenségig lehet őket variálni. A piacon nagyon szép friss bébikörtét, sárgabarackot és szilvát sikerült vennem. Itthon volt a mélyhűtőben ribizli, szeder és meggy. Úgy gondoltam ha ezeket a gyümölcsöket összeházasítom egy pitében csak jó sülhet ki belőle. És milyen jó, hogy így tettem. Ez a pite erősen versenyben van az eddigi legjobb pite címért.

summer fruits pie1

A tésztához (1 bögre=2,5 dl):
1,5 bögre liszt
1/4 bögre vaj
1 tojás
1/4 bögre cukor
4 ek tej
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor

A töltelékhez:
60 dkg gyümölcs (fele arányba piros és fele arányban sárga gyümölcsök)
1/2 bögre cukor
1 kk fahéj
1,5 ek vaj

Először a tésztát készítettem el. A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrtam amit 2 órára a hűtőben pihentettem.
A töltelékhez a gyümölcsöket megmostam és apróra felkockáztam, a bogyós gyümölcsöket kivéve. Egy teflonserpenyőben felolvasztottam a vajat és rádobtam a gyümölcsöket, majd rászórtam a cukrot és jól átkevertem. Hagytam, hogy felforrjon és aztán kb. 5 percig pároltam közepes tűzön amíg összeestek és puhultak egy kicsit. Ekkor ha túl sok lenne a gyümölcslé alatta akkor öntsünk le belőle, de ne az egészet. Fűszereztem egy kávéskanál fahéjjal és még egy-két percet pároltam, majd hagytam, hogy langyosra hűljön.
A tésztát kivettem a hűtőből és lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtottam a tészta 2/3-át, majd egy 23 cm átmérőjű és 2,5 cm magas szilikonos piteformába simítottam. Akinek nem szilikonos a formája vajazza és lisztezze ki mielőtt beleteszi a tésztát. Beleöntöttem és eligazgattam a tésztán a megpárolt gyümölcsöket. Kinyújtottam a maradék tésztát nagyon vékonyra, derelyevágóval csíkokat vágtam belőle és nem túl sűrűn (sülés közben puffad a sütőportól) berácsoztam vele a pite tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sült meg.

Ne aggódjunk, ha úgy tűnik, hogy a pite aljába tett tésztaalap nagyon vékony, ugyanis sütés közben a sütőportól megemelkedik. Ha vastagra készítjük, akkor kisülés után a gyümölcsöt szinte nem is lehet majd érezni a sok tésztától.
Nekem sütés előtt a forma 3/4-ig ért fel a pite, sütés után pedig a tetejéig.

summer fruits pie2

7 megjegyzés:

Dög írta...

nyamm :) elismerésem :o))

Chef Viki írta...

Oltári jól néz ki!!

Fruzska írta...

Kifolyt a nyálam:)

Benzsi írta...

Ezt a sütit nagymamám rácsos-ablaknak hívta, de ő lekvárral készítette. A tiéd is nagyon jól néz ki!:)

Fahéj és Feta írta...

Mindenkinek köszönöm a dícsérő szavakat :). Egyszerűen isteni finom volt!

Benzsi, lekvárral sem lehet rossz, de így friss gyümölcsből valami fantasztikus

Tündér írta...

ó, igen ez egy finom süti!Én is szoktan ilyet sütni, tipikusan a nyár vége felé amikor érik a szilva, akad egy kis szőlő, körte stb.nagyon finom így vegyesen. A tiéd különösen szép lett!

Fahéj és Feta írta...

Tündér,
ez egy NAGYON finom süti! És most tényleg szépre sikeredett

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP