Pite nyári gyümölcsökkel
2009. július 13.
Lassan pitemérgezést fogunk kapni. De ha egyszer olyan finom pitéket lehet készíteni és a végtelenségig lehet őket variálni. A piacon nagyon szép friss bébikörtét, sárgabarackot és szilvát sikerült vennem. Itthon volt a mélyhűtőben ribizli, szeder és meggy. Úgy gondoltam ha ezeket a gyümölcsöket összeházasítom egy pitében csak jó sülhet ki belőle. És milyen jó, hogy így tettem. Ez a pite erősen versenyben van az eddigi legjobb pite címért.
A tésztához (1 bögre=2,5 dl):
1,5 bögre liszt
1/4 bögre vaj
1 tojás
1/4 bögre cukor
4 ek tej
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
60 dkg gyümölcs (fele arányba piros és fele arányban sárga gyümölcsök)
1/2 bögre cukor
1 kk fahéj
1,5 ek vaj
Először a tésztát készítettem el. A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrtam amit 2 órára a hűtőben pihentettem.
A töltelékhez a gyümölcsöket megmostam és apróra felkockáztam, a bogyós gyümölcsöket kivéve. Egy teflonserpenyőben felolvasztottam a vajat és rádobtam a gyümölcsöket, majd rászórtam a cukrot és jól átkevertem. Hagytam, hogy felforrjon és aztán kb. 5 percig pároltam közepes tűzön amíg összeestek és puhultak egy kicsit. Ekkor ha túl sok lenne a gyümölcslé alatta akkor öntsünk le belőle, de ne az egészet. Fűszereztem egy kávéskanál fahéjjal és még egy-két percet pároltam, majd hagytam, hogy langyosra hűljön.
A tésztát kivettem a hűtőből és lisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtottam a tészta 2/3-át, majd egy 23 cm átmérőjű és 2,5 cm magas szilikonos piteformába simítottam. Akinek nem szilikonos a formája vajazza és lisztezze ki mielőtt beleteszi a tésztát. Beleöntöttem és eligazgattam a tésztán a megpárolt gyümölcsöket. Kinyújtottam a maradék tésztát nagyon vékonyra, derelyevágóval csíkokat vágtam belőle és nem túl sűrűn (sülés közben puffad a sütőportól) berácsoztam vele a pite tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sült meg.
Ne aggódjunk, ha úgy tűnik, hogy a pite aljába tett tésztaalap nagyon vékony, ugyanis sütés közben a sütőportól megemelkedik. Ha vastagra készítjük, akkor kisülés után a gyümölcsöt szinte nem is lehet majd érezni a sok tésztától.
Nekem sütés előtt a forma 3/4-ig ért fel a pite, sütés után pedig a tetejéig.
7 megjegyzés:
nyamm :) elismerésem :o))
Oltári jól néz ki!!
Kifolyt a nyálam:)
Ezt a sütit nagymamám rácsos-ablaknak hívta, de ő lekvárral készítette. A tiéd is nagyon jól néz ki!:)
Mindenkinek köszönöm a dícsérő szavakat :). Egyszerűen isteni finom volt!
Benzsi, lekvárral sem lehet rossz, de így friss gyümölcsből valami fantasztikus
ó, igen ez egy finom süti!Én is szoktan ilyet sütni, tipikusan a nyár vége felé amikor érik a szilva, akad egy kis szőlő, körte stb.nagyon finom így vegyesen. A tiéd különösen szép lett!
Tündér,
ez egy NAGYON finom süti! És most tényleg szépre sikeredett
Megjegyzés küldése