Csirkeleves citromos-tojásos szósszal - Κοτοσουπα με αυγολεμονο

2009. augusztus 1.

Nem vagyunk levesesek. Mondhatnám jó ha évente négyszer-ötször eszünk levest, főleg nem nyáron amikor amúgy is nagyon meleg van kinek van kedve még jobban befűteni magának? Most kényszerből főztem levest, ugyanis N.-nek borzasztóan fáj a foga. Januárban már volt problémája ugyanezzel a fogával, akkor ugyan elmúlt a fájadlom, de kilátásban volt, hogy ha újra előjön és nem akarja, hogy kihúzzák akkor meg kell műteni. Nos, most megint előjött, pokolian fáj neki, két napot alig aludt, antibiotikum, fájdalmocsillapítók és házipálinkás öblögetés van most terítéken, illetve a fájdalom és a gyulladás elmúltával foghúzás. Pont ezért mivel rágni is alig bír, készült ez a leves, mert ezt szinte csak nyelni kell. A leves egyébként a görög konya egyik alaplevese, én nem kedvelem túlságosan a tojás miatt, de azért néha megeszem.

Chicken soup with egg and lemon - Kotosupa me avgolemono

Hozzávalók:
fél konyhakész csirke
4-5 répa
1 szárzeller
vöröshagyma
fokhagyma
só, egész bors
10 dkg rizs
1 citrom
2 tojás

A csirkét megmosom és egy nagy lábosban felteszem főni annyi vízzel amennyi két-három ujjnyival ellepi. Amikor felforrt leszedem a habját és beleteszem a megtiszított zöldségeket, valamint sózom és borsozom. Szépen gyöngyözve kb. másfél órát főzöm. Magyarul főzök egy sima húslevest. Ha kész kiszedem a húst és a a zöldségeket, a levet pedig átszűröm egy lábosba. A leszűrt levet megint felforralom, beleszórom a rizst és puhára főzöm. Ha kész leveszem a tűzről és hagyom picit hűlni. A tojásokat felverem a citrom levével és a meleg levesből folyamatos verés mellett hozzámerek 1-2 merőkanálnyit, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletét, majd a tojásos citromos masszát hozzáöntötm a leveshez és alaposan elkeverem. Lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzöm amíg picit be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne kezdjen el forrni, mert akkor a tojás összeugrik.
Tányérba szedjük, a főtt húst és a zöldségetek, valamint plusz citromgerezdeket kínálunk mellé, így akinek nem elég citromos az még tud ízesíteni rajta, illetve a főtt hús nagyon finom citromlével locsolva.
Ez a leves csak frissen jó. Újramelegítés nem ajánlott, nehogy tojásrántotta legyen belőle. Ha úgy látjuk, hogy sok egy evésre, akkor inkább csak az alaplé feléből készítsünk citromos-tojásos levest, a másik felét pedig tegyük el másnapra és akkor készítsük az új adagot frissen.

6 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

De szép lett!

Jobbulást!

duende írta...

Nekem való! :)

Piszke írta...

Gyönyörű a kép! A levesről olvastam már egy nemrég ajándékba kapott szakácskönyvben, hamarosan kipróbálom.

Viktoria írta...

Ági, köszönjük, talán elkezdett egy kicsit javulni, de a végleges megoldás úgyis a kihúzása lesz.

Duende és Piszke, akkor hajrá! Ki kell próbálnotok.

Unknown írta...

Imádjuk! A lányok csak kotalevesnek nevezik ;o)

Viktoria írta...

Néha-néha lecsúszik nekem is, de én jobban szeretem a hagyományos "magyar" módra készített csirkehúslevest.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP