Krumpli citromosan, sütőben sütve - Πατατες στο φουρνο
2009. augusztus 10.
Imádom az alábbi módszerrel elkészített krumplit. Szinte minden egyes görög taverna étlapján megtalálható. Összeállítása kb. 10 perc, a többi munkát a sütő végzi helyettünk, nekünk csak a végeredményt kell élvezni. A fokhagyama és a hagyma belesütése az én ötletem volt. Autentikus görögnek hagyma nékül mondható.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
só, bors, oregano
olívaolaj
1 citrom
víz
vöröshagyma és fokhagyma
A krumplit megpucolom és hosszában nagyobb, de egyforma hasábokra darabolok. Megpucolok 3-4 fokhagymagerezdet és 1-2 kisebb vöröshagymát amit félbe, maj nagyobb gerezdekre vágok. Egy tűzálló tálban elrendezem a krumplit a hagymákkal. Sózom, borsozom, oreganot hintek rá. Rácsavarom egy citrom levét, majd felöntöm 1 bögre olívaolajjal és 2 bögre vízzel. A víz-olaj keveréknek épp a krumpli tetejéig kell érnie. Lefedetlenül a sütőbe tolom és 190 fokon kb. 75 perc kell neki. A sütés egyébként krumpli és sütő függő, érdemes villával ellenőrizni, hogy puha-e, valamint légkeverésen valószínű, hogy elég kisebb hőfok vagy rövidebb sütési idő.
8 megjegyzés:
Hát ez remek, pont holnap lesz keményítős napom a 90 napos díétámban, s a maradék humuszhoz és céklasalihoz már most el tudom képzelni,...na délután irány a konyha, azt hiszem!
Köszi:Leru
Én is el fogom készíteni valamelyik keményítőnapon :)
Én eddig csak fokhagymával készítettem, de ha ez az autentikus görög akkor ki kell próbálnom ezt is( meg egyébként is szeretme a vöröshagymát sütve)
Sziasztok,
Arra azért figyeljetek, hogy a sütési idő krumplifüggő. Érdemes egy villával ellenőrizni, hogy elég puha-e.
Azt nem tudom, hogy mennyire autentikus, de én itt Görögországban találkoztam vele először. Szinte mindenhol készítik. A fokhagyma és a hagyma belesütése az én ötletem volt. Autentikusnak azok nélkül mondanám.
Istenien hangzik, ki fogom próbálni!
Naagyoon bejött a családomnak, a férjem kétszer is bekolt belőle, még egyszer köszi!
Igen, krumpli, és ezt már én tenném hozzá, sütő függő a végeredmény. A légkeveréses elektromos sütömben szerintem kicsit sok lett a 190 C fok, legközelebb elég lenne talán 180 is.
Leru
Bocsi, természetesen "bepakolt", merthogy falta őkelme, és nem "bekolt".
Leru
Leru,
de jó, hogy sikerült és ízlett is! Igazad van, hogy a sütés ide sütő függő is, javítom is rögtön!
Megjegyzés küldése