Olívás-hagymás kenyér

2009. augusztus 5.

Ha bemegyünk egy görög pékségbe száz százalék, hogy árulnak olívás kenyeret. A sima kenyerek mellett nagyon népszerű ez az olagybogyópasztával és olajbogyóval ízesített kenyér. Már többször készítettem én is itthon, de ebbe most egy kis dinsztelt hagymát is tettem. N.-nek különösen ízlett a végeredmény.

Olive-onion bread1

Hozzávalók:
1 fej lilahagyma
1 ek olívaolaj
10 dkg magozott olajbogyó
40 dkg liszt
1/2 ek só
8 g szárított élesztő
230 ml langyos víz
1 ek olajbogyópaszta

Nem tudom, hogy olajbogyópasztát lehet-e Magyarországon kapni. Ez tulajdonképpen az olívaolaj gyártás mellékterméke, ami a pépessé zúzott bogyóból és a bogyó magjából áll. Erőteljes olajbogyó és kissé kesernyés íze van a magtól. Ha nem lehet kapni akkor egy aprítógépben, vagy mozsárban 1-2 evőkanálnyi magozott olajbogyót 1 mokkáskanál olívaolajjal pépesítsünk. Sok helyen azért teszik az olívás kenyérbe, mert az egész kenyér színét megszínezi egy kicsit és mindenhol átjárja a kenyeret az olajbogyó íze.
A lilahagymát félfőre vágom és az olívaolajon üvegesre párolom. A lisztet egy nagy tálba mérem, hozzáadom a többi hozzávalót és kézimixerrel szép hólyagosra dagasztom. Alaposan lisztezett tálba teszem a kész tésztát és folpackkal lezárom a tál száját. Duplájára kelesztem, majd átgyúrom, megformázom és ismét duplájára kelesztem. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütöm.

Olive-onion bread2

7 megjegyzés:

duende írta...

De gyönyörű lett! Nagyon ügyes vagy! :)

Reni írta...

Hát Viki! Ezek a képek megint tök jók lettek. Nagyon szép. :)

Névtelen írta...

Ez tényleg gyönyörű! És biztos finom is. Ki fogom próbálni, imádom az olajbogyót:-)

Tünde

Névtelen írta...

Szép ez a kis kenyér, ugyan ilyen formám van:))))

szepyke írta...

Hu, megint milyen szép képet csináltál. Áruld el, hogy a formád hogy marad ilyen szép?
Az enyémet fel nem tenném egy képre sem... Már nyomokban sem látszik, hogy valamikor kék volt... És annyi ráégett cucc van rajta, hogy gondolkodom, hogy lassan megérett a cserére, bár nagyon jó szolgálatot tesz, és a sütőben úgysem nézi senki, csak én...

Viktoria írta...

Örülök, hogy tetszik mindekniek! :) Köszönöm szépen!!

Szepyke,
nem tudom, semmi extrát nem csinálok vele, ilyen marad és kész. Mondjuk mindig rögtön nagyon alaposan elmosom.

erős ildikó írta...

Kívül-belül nagyon szép lett!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP