B.U.É.K! – Καλη Χρονια! – Eltelt egy év

2010. január 2.

Minden olvasómnak és bloggertársamnak Boldog Új Évet Kívánok!
A 2009-es év utolsó napja és a 2010-es év első napja majd 100 éves melegrekordot döntött meg szinte egész Görögországban. Itt nálunk Krétán december 31-én 24 fokot mutatott délután a hőmérő és éjjel sem csökkent 21 fok alá. Az új év első napja aztán még melegebbet hozott 27 fokot mértünk. E két nap a híradások tele voltak a szilveszter és újév napját a tengerparton napozással és fürdőzéssel töltő helyiekkel. Hogy meg is örökítsem ezt a szokatlan meleget a telefon kijelzőjéről csináltam fényképeket amint az aktuális hőmérsékletet mutatja:


31-én megsütöttem az itt hagyományos szilveszteri szerencsesüteményt a Vaszilopitát. A receptjét és a hozzá kapcsolódó hiedelmet tavaly már leírtam, megtaláljátok itt. Idén csak annyit változtattam rajta, hogy a tetejét porcukormázzal vontam be, amihez 14 dkg porcukorhoz kb. 4 evőkanál friss naracslevet adtam, jól kikevertem, hogy méz sűrűségű legyen és ecsettel beecseteltem a sütemény tetejét. Kb. 15 perc száradás után porcukorral és egy számsablonnal az új év számjegyét „írtam rá”.

Vasilopita

Itt a szilvesztert teljesen másképp ünneplik, mint Magyarországon. A család összegyűlik, együtt vacsoráznak, beszélgetnek, ez történhet valamelyik család otthonában, vagy egy tavernában, majd éjfél után az újévi köszöntést követően a fiatalok elmennek bárokba, kávézókba ünnepelni. Éjfél után kezdik árusítani a szintén hagyományos szilveszteri édességet (ezt egyébként az év minden napján árulják, de ekkor mindenki ezt eszi) a bougatsat. Az utcán rengeteg ilyen árus van ilyenkor, illetve a cukrászdák is nyitva vannak egész éjjel és árulják ezt az édességet. Többrétegű réteslapból áll ami enyhén vaníliás, sűrű cukrászkrémmel, vagy egy édes, puha sajtból készült krémmel van megtöltve, kisülés után porcukrozzák és fahéjjal szórják meg a tetejét.
Mi idén kettesben „szilvesztereztünk”. Ezt azért írom idézőjelbe, mert nekem semmi szilveszteri hangulatom nincs itt. Elmentünk az egyik kedvenc helyünkre vacsorázni, majd bementünk Heraklion főtetére, ahol vidámpark szerű hangulat volt, hintákkal, céllövésztettel, mini gokarttal, vattacukorral, sült gesztenyével, főtt kukoricával, rengeteg gyerekkel és felnőttel, mint egy hagyományos búcsúban. Éjfél előtt pár perccel a polgármester mondott rövid köszöntőt és együtt számoltunk vissza a hátralévő másodperceket, majd 5 perces tüzijáték volt és utána a tömeg elvonult és megszállta a bougatsa árusokat. Mi is beszereztük az akkor frissen kisült darabunkat és hazajöttünk aludni. Itt elmarad a Magyaroszágon szokásos pezsgőbontás, a trombitálás (nem is árulna trombitákat), úgy általában elmarad az örömujjongás.

A mai nap január 2. a blog szempontjából ünnepi napot ért el. A blog ma ünnepli az első születésnapját. Köszönöm az eddigi bizalmat és remélem a jövőben is szívesen olvastok majd.

10 megjegyzés:

mmama írta...

Καλη Χρονια !

Boldog blog szülinapot , és még sokat !
Mi a Thszaloniki barátainkal
skypoltunk, nekik sem volt valami fergeteges hangulatuk.
Itt nálunk pedig sokat és hosszú ideig petárdáztak. Félelmetes volt.

Remélem nyárvégi tervünk sikerül :))

Reni írta...

Boldog új évet! :)
A te blogod akkor kereken 3 nappal idősebb, mint az enyém :)

Krisztina írta...

boldog szülit, jó nektek a jó időért, küldjetek egy kicsit ide is

Palócprovence írta...

BÚÉK! És boldog blogszülinapot! :)

zouzouna írta...

Eljen soka a blogod!

Szilveszterkor detto semmi hangulat, es jan. 1-en 26 fok nalunk is!
Viszont a Vasilopitad nagyon nagyon finom lett, marad a recept ezentul is. Nalatok Te vagy a ferjed talalta meg az ermet, ki lesz a szerencses iden?

á la carte kulinaria írta...

Boldog szülinapot a blogodnak. Bizonyára nagyon jó lesz olvasgatni 2010-ben is. (annyira félelmetes, hogy 2010 !! van, még csak nemrég volt az ezredforduló....)

nokedli írta...

SOK BOLDOG SZÜLINAPOT! és további sok-sok krativitást a fözéshez és a fotózáshoz!!

Névtelen írta...

Kali Hronia, .........nagyon szépek
a sütemények, és szerintem a görög
ünnep is csodálatos lehet....
kata ti gnomi mu......,filiaki
andriana

Viktoria írta...

Mamma,
Kali Hronia!
Remélem összejön a nyári tervetek és akkor személyesen is tudunk találkozni!

Reni, hát úgy néz ki igen 3 nappal idősebb.

Krisztina, köszönöm! Küldenék én, de nem tudom, hogy hogy csomagoljam be????

Palócprovence, Köszönöm :)

Zouzouna,
örülök, hogy ízlett! Nekünk is annyira bejött, hogy nem is kísérletezem más recepttel! Kali Hronia!

Á la carte, így igaz félelmetes mennyire gyorsan telik az idő! Még csak most írtam az első bejegyzést és már el is telt egy év!

Nokedli, köszönöm szépen!

Andriana,
Kali Hronia.... köszönöm :)..... kai szimfono...

Alexandra írta...

Hmmmm, legközelebb a bougatsa receptjét is töltsd fel. Remélem, nem kell megvárni, míg 2 éves lesz a blogod ;)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP