Krétai-görög sajtok: Mizithra (μυζηθρα) és anthotiros (ανθοτυρος)
2010. február 14.
A mizithra (μυζηθρα), egy pasztörizálatlan sajt, mely juh és/vagy kecsketejből készül. Csonkakúp formájú, alacsony zsírtartalmú, puha, hófehér, kissé krémes állagú, nem lyukacsos, kéreg nélküli sajt. Íze leginkább a ricotta-ra hasonlít. A friss, lágy, édes formáját nevezik mizithrának, a savanyú változatot xynomizithrának.
Ehetjük meze-ként (előételként), készülhet belőle édesség-sütemény töletléke, kerülhet salátába, vagy ehetjük csak úgy magában mézzel megcsurgatva desszertként.
Az anthotiros (ανθοτυρος) a mizithra érett változata. Íze sokkal pinkánsabb, a színe piszkosfehér, állagra kicsit tömörebb, de még mindig nagyon puha sajt. Az érés során kívülről penészes puha kéreg keletkezik rajta. Leginkább reszelve fogyasztják, tésztaételeket megszórva vele.
Az egyik legfinomabb és legegyszrűbb vele felszolgált étel, a kecske/marha húsleves levében megfőzött spagetti, melyet ezzel a sajttal szórnak meg. A legtöbb krétai étterem étlapján megtalálható ez az egyszerű étel.
Ehetjük meze-ként (előételként), készülhet belőle édesség-sütemény töletléke, kerülhet salátába, vagy ehetjük csak úgy magában mézzel megcsurgatva desszertként.
Az anthotiros (ανθοτυρος) a mizithra érett változata. Íze sokkal pinkánsabb, a színe piszkosfehér, állagra kicsit tömörebb, de még mindig nagyon puha sajt. Az érés során kívülről penészes puha kéreg keletkezik rajta. Leginkább reszelve fogyasztják, tésztaételeket megszórva vele.
Az egyik legfinomabb és legegyszrűbb vele felszolgált étel, a kecske/marha húsleves levében megfőzött spagetti, melyet ezzel a sajttal szórnak meg. A legtöbb krétai étterem étlapján megtalálható ez az egyszerű étel.
8 megjegyzés:
En meg ilyen peneszes szelu anthotirot nem is lattam! Pedig tejtermekesnel szoktam venni mindenfele sajtot, de ez nekem uj! Mindenesetre en is nagyon szeretem a sima spagettit ezzel a sajttal.
Nincs veletlenul vmi jo hazi tirokafteri recepted? Egyszeruen imadom, de nem tudom, hogy keszul, pedig szivesen csinalnek.
Ez nagyon jó kis írás volt. Érdekes és jó olvasni az ilyen jellegzetességekről, mindig örülök az ilyen "bennfentes" infóknak
Num num...hogy ezek milyen fincsik...!
Mik ezek a barna izék mellette?:)
Zouzouna, de van, majd feletszem!
Szepyke, a barna izék helyi kétszersült kenyérkék olívapasztával megkenve.
2008-ban vettünk a rethimnoi piacon egy fantasztikus sajtot, szőrével befordított kecske(?) bőrében volt. Nagyon finom, érett kicsit csípős, vettünk egy kilót a felét hazahoztuk. Sajnos elfelejtettük megkérdezni, milyen tejből készült, ill. az árus nem nagyon tudott angolul, mi nem görögül, pedig rábökhetett volna a papíron, hogy miből van. Tavaly már nem kaptunk és a piac sem a mólón van már.
De jo, nagyon varom!
Gondolom jobb dolgod is van mostanában... ;)
De már hiányoznak a receptjeid, írásaid..
Laczkó Niki
Megjegyzés küldése