Isler

2010. február 10.

Eredetileg diós kosárkának idult a dolog N. kérésére, de ahhoz nem volt túl sok kedvem, így "aprósüti" témában az isler jutott az eszembe. Tegnap este elkészítettem a tészát, ami ma reggelig pihent a hűtőben. Délelőtt elkészült maga a süti is. N. kóstolás után már csak annyit fűzött, hozzá, hogy mit alkottál már megint???? Ez nála egyenlő azzal, hogy nagyon finom és nagyon ízlik neki.

Jam filled chocolate cookies - Isler

Hozzávalók:
20 dkg liszt
15 dkg darált dió vagy hámozott darált mandula
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
csipet só

kb. 15 dkg sűrű inkább dzsem szerű (nem folyós!!!) lekvár

20 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
0,5 dl víz

A tészta hozzávalóit összegyúrom és legalább 1 órát hűtőszekrényben pihentetem, de jobb egy éjszakát.
Ez után lisztezett felületen 4-5 mm vastagra nyújtom és nagy pogácsaszaggatólval kerek lapocskákat szaggatok. Én több részletben nyújtom a tésztát, így jobban kezelhető és nem "olvad" meg túlságosan. Sütőpapírra teszem a korongokat közöket hagyva közöttük, mert sülés alatt kicsit megnőnek. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt kisütöm őket. Akkor jó ha épphogy elkezd színt kapni a széle.
Kihűtöm, majd lekvárral összeragasztgatom őket.
A bevonáshoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztom, majd a vajjal és a vízzel fényesre keverem. Két villa segíségével bevonom csokoládéval, majd sütőpapírra teszem őket dermedni. A végleges dermedést hűtőben kapják meg. A mártogatás alatt végig a vízgőz felett hagyom a csokit, hogy ne dermedjen meg.
Mi rögtön dermedés után megkóstoltuk, már így is elég puha, de valószíűleg másnap még puhább és még jobban össze lesznek érve az ízek.
A fenti adagból 10 db 6cm átmérőjű nagy és 14 db 4 cm átmérőjű mini isler lett.

Másnapi update: Még puhább lett, az ízek még jobban összeértek. Nekem ízre teljesen olyan, mint amit a Szamos Marcipán cukrászdában árulnak.

9 megjegyzés:

Kata írta...

Szeretnék plusz 19 fokban ülni nálatok és ilyen guszta islert eszegetni...

Thrini írta...

Húúúú de szépek!!
Nagyon szeretem az islert, de még soha nem sütöttem. Addig már eljutottam, hogy mentettem el recepteket. Elvinném ezt is ha szabad..

Fahéj és Feta írta...

Kata, azt el is hiszem, hogy élveznéd ezt a hőmérsékletet mi is azt tesszük ;)!

Thrini, vidd csak nyugodtan, szerintem nagyon finom isler lesz belőle!

szepyke írta...

Imádom az islert! Ezek, mint mindig, csodaszépek lettek!:)

Izs írta...

Az unokám kedvemce, holnap megsütöm, hétfőn megpuhul, keddem mind megeszi, köszi az ötletet és receptet

Fahéj és Feta írta...

Szepyke, köszönöm ;).

Izs, szívesen, remélem neked is sikerül és az unokádnál is sikert aratsz vele!

pipi írta...

ez gyönyörű! gratulálok!
hogyan vonod be úgy csokimázzal, hogy ne ússzon benne az egész család?

Fahéj és Feta írta...

Pipi, úgy hogy a vízgőz alatt takarékra teszem a főzőlapot, a vízgőz feletti tálat a bevonásra kész olvasztott csokoládéval pedig megdöntöm és kitámasztom valamivel, hogy úgy maradjon, de a vízgőz felett hagyom, hogy ne kezdjen el dermedni a bevonás alatt. Egy nagy tepsit vagy tálcát sütőpapíral kibélelek és közvetlen a tűzhely mellé teszem. Az összeragasztott islereket két villa segítségével forgatom a mázba, ha lehet úgy, hogy csak a tetején és az oldalán vonja be a csoki, ha teljesen be akarod vonni kivülről alul-felül-oldalt akkor még fél adag mázra lesz szükséged.

pipi írta...

értem!
szuper!
köszönöm szépen!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP