Krétai-görög sajtok: Mizithra (μυζηθρα) és anthotiros (ανθοτυρος)

2010. február 14.

A mizithra (μυζηθρα), egy pasztörizálatlan sajt, mely juh és/vagy kecsketejből készül. Csonkakúp formájú, alacsony zsírtartalmú, puha, hófehér, kissé krémes állagú, nem lyukacsos, kéreg nélküli sajt. Íze leginkább a ricotta-ra hasonlít. A friss, lágy, édes formáját nevezik mizithrának, a savanyú változatot xynomizithrának.
Ehetjük meze-ként (előételként), készülhet belőle édesség-sütemény töletléke, kerülhet salátába, vagy ehetjük csak úgy magában mézzel megcsurgatva desszertként.

Mizithra

Az anthotiros (ανθοτυρος) a mizithra érett változata. Íze sokkal pinkánsabb, a színe piszkosfehér, állagra kicsit tömörebb, de még mindig nagyon puha sajt. Az érés során kívülről penészes puha kéreg keletkezik rajta. Leginkább reszelve fogyasztják, tésztaételeket megszórva vele.
Az egyik legfinomabb és legegyszrűbb vele felszolgált étel, a kecske/marha húsleves levében megfőzött spagetti, melyet ezzel a sajttal szórnak meg. A legtöbb krétai étterem étlapján megtalálható ez az egyszerű étel.


Anthotiros

8 megjegyzés:

zouzouna írta...

En meg ilyen peneszes szelu anthotirot nem is lattam! Pedig tejtermekesnel szoktam venni mindenfele sajtot, de ez nekem uj! Mindenesetre en is nagyon szeretem a sima spagettit ezzel a sajttal.

Nincs veletlenul vmi jo hazi tirokafteri recepted? Egyszeruen imadom, de nem tudom, hogy keszul, pedig szivesen csinalnek.

Reni írta...

Ez nagyon jó kis írás volt. Érdekes és jó olvasni az ilyen jellegzetességekről, mindig örülök az ilyen "bennfentes" infóknak

Orsibabba írta...

Num num...hogy ezek milyen fincsik...!

szepyke írta...

Mik ezek a barna izék mellette?:)

Viktoria írta...

Zouzouna, de van, majd feletszem!

Szepyke, a barna izék helyi kétszersült kenyérkék olívapasztával megkenve.

Szilvai írta...

2008-ban vettünk a rethimnoi piacon egy fantasztikus sajtot, szőrével befordított kecske(?) bőrében volt. Nagyon finom, érett kicsit csípős, vettünk egy kilót a felét hazahoztuk. Sajnos elfelejtettük megkérdezni, milyen tejből készült, ill. az árus nem nagyon tudott angolul, mi nem görögül, pedig rábökhetett volna a papíron, hogy miből van. Tavaly már nem kaptunk és a piac sem a mólón van már.

zouzouna írta...

De jo, nagyon varom!

Névtelen írta...

Gondolom jobb dolgod is van mostanában... ;)
De már hiányoznak a receptjeid, írásaid..
Laczkó Niki

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP