Mágnás diós pite
2010. március 20.
Tegnap reggel eszmecserét folytattunk N.-el, hogy mi is legyen az ebéd. Majd mintegy mellékesen megjegyezte, hogy mostanában nem sütök olyan jókat, mint régen. Olyan diósakat, lekvárosakat, pitéket stb. . Az tény, hogy mióta elköltöztünk és vadiúj sütőm van még a jólbevált süteményeimnek se lesz olyan íze, mint ahogy megszoktuk, hiába készítem őket ugyanúgy mint eddig. Úgy néz ki a megszokott ízekhez a régi sütőm kellene. És rájöttem még valamire. N. imádja a régi, nagymamás magyar sütiket. Épp ezért mikor megláttam pár nappal ezelőtt Tündérnél a mágnás diós pitét, tudtam, hogy N. imádná. Az én receptemben ötvöztem a Váncza féle és a Tündérnél talált pitét. Sütés közben egyébként azon gondolkoztam, hogy ez sütemény tulajdonképpen a diós kosárka pite változata.
Langyosra hűlés után én már teszteltem és isteni lett, ízre a diós kosárkát juttatja az eszembe. N. még nem ért haza a munkából, de 100%, hogy imádni fogja, mert a kosárka az egyik nagy kedvence.
Hozzávalók egy 28×28 cm-es tepsihez:
30 dkg liszt
15 dkg puha, szobahőmérsékletű margarin
1 tk sütőpor
1 citrom lereszelt héja
1 egész tojás
1 ek tejföl
A töltelékhez:
4 tojásfehérje
1 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg darált dió
5-6 ek lekvár (én a saját sárgabaracklekváromat használtam)
1 tojás a kenéshez
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és folpackba csomagolva a hűtőben pihentettem kb. másfél órát. Ez után a 2/3-át kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsi aljába simítottam, úgy hogy körbe-körbe kb. fél cm vastag pereme legyen felfelé. Megkenem a tésztát a lekvárral.
A töltelékhez felverem a tojásfehérjét, majd hozzáadom a porcukrot és továbbverem. Ha kész a cukros tojáskrém beleforgatom a darált diót, majd az egészet a lekvárral megkent tészta tetején szétkenem.
A maradék 1/3-ad tésztát kinyújtom és derelyevágóval vagy simán késsel 1 cm széles csíkokat vágok belőle és berácsozom vele a tölteléket. A rácsozatot felvert tojással megkenem.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütöm.
10 megjegyzés:
Nagyon szép lett! És mennyivel kevesebb macera,mint a kosárkázás:)
Ezt a sütit én is nagyon szeretem, szép lett, a fotózás is.:))
Iszonyat jól néz ki! benyomnék én is néhány kockával. Imádom ezeket a "nagyis" sütiket :]
Szia! Azt elárulnád nekem, hogy milyen betűtípussal készült a fejlécedben a fahéj és feta felirat?
Köszönöm! M
Moha, valóban sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a kosárkázás.
Dororthy, köszönöm.
Reni, ha tudnád... Már el is fogyott!
Kedves Névtelen - M,
A picnik nevezetű online képszerkesztőt használtam. Ott is a Joyful Juliana nevezetű betűtípust aminek a designere Kimberly Geswein.
Nekem a süti is tetszik, meg a betű is, úgyhogy veszek két darabot. Sütit! Betűt most nem kérek!:)))
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok az egész Családodnak, szeretettel Klári
Nagyon finom süti, az egyik kedvencem.:-)
Nelli,
én is nagyon szeretem! Jó szaftos süti és csak úgy eteti magát!
Megjegyzés küldése