Lagana - Λαγανα
2010. március 18.
Tavaly már írtam a tiszta hétfőről, a húsvétot megelőző böjti időszak első napjáról, meg arról, hogy van egy kenyérfajta amit a pékek csak erre a napra sütnek, ez a lagana. Se tavaly, se idén (pedig tavaly igéretet tettem rá, hogy idén itthon készültet eszünk) nem készítettem házilag a mi aznapi laganánkat, hanem a kényelmesebb megoldást választva a pékségben vettem meg.
Ma azonban gondoltam egyet és elkészítettem.
Hozzávalók:50 dkg liszt
1 cs szárított élesztő (fél kg liszthez való)
1 tk só
2,5 dl langyos víz
5 ek olívaolaj
fehér és fekete szezámmag
A szezámmag kivételével a hozzávalókból tésztát gyúrok. Elég sűrű, kemény tészta lesz belőle. Lisztezett tálba teszem amit alufóliával lefedek és duplájára kelesztem.
Ha megkelt átgyúrom és kb. 1,5 cm vastag hosszúkás, ovális, lapos kenyérré nyújtom-húzom. Sütőpapírral bélelt tepsin lefedve még fél órát kelesztem, ez után víz és olívaolaj keverékével megkenem a tetejét, megszórom fehér és fekete szezámmaggal, majd az ujjbegyeimmel benyomkodom. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg szép színt nem kap.
1 megjegyzés:
Mint egy jó kis langalló, csak épp nem magyar, hanem görög.:)
Szeretem az ilyen lepénykenyereket, szezámmaggal meg különösen finom lehet.
Azért picit irigyellek, hogy ilyen szuper helyen élsz és tulajdonképpen egy másik nemzetnek is tagja lehetsz, magadévá teheted a nyelvét, hagyományait, ízeit.
Megjegyzés küldése