Úgy gondolom, hogy itt az ideje, hogy elhanyagolt blogomon új bejegyzés szülessen. Ennek egyébként külön oka is van. Ma van ugyanis az első házassági évforulónk. Az esemény megünneplésére egy csokoládétortát gondoltam ki. A csokoládékrém a
dobostorta csokoládékrémje rummal bolondítva amit aztán nagyon kakaós piskólapok közé töltöttem. A tortáról több képet is készítettem, a díszítés különböző fázisaiban. Az ünnepi hangulatot apró, piros cukorszívekkel adtam neki. Nagyon csokis, nagyon nem fogyókúrás torta!
Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
A piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 dkg vaj
A krémhez:
3 tojás
15 dkg cukor
1 ek rum
15 dkg étcsokoládé
3 dkg kakaópor
18 dkg puha szobahőmérsékletű vaj
A krémet előző este elkészítettem:
A 3 tojást egy nagy fém keverőtálba ütöttem és hozzámértem a cukrot. Egy lábosban kb. 2 ujjnyi vizet forraltam, közepesre vettem vissza a hőfokot, majd a tojásos cukorral teli keverőtálat fölé tettem. Kézimixerrel nagy fokozaton elkezdtem habosítani és folyatamatosan verve kb. 6-7 perc alatt sűrű, habos krémmé főztem a tojásos-cukrot a gőz fölött. Szintén gőz fölött meglovasztottam a csokoládét amit a tojásos krémbe beledolgoztam a kakaóporral együtt (figyeljünk, hogy a tojáskrém és a csokoládé kb. egyforma hőmérsékletűek legyen). Hagyom kihűlni teljesen, majd a mixerrel áthabosítom, hozzáadom a puha, szobahőmérsékletű vajat amivel szintén kihabosítom. Átteszem egy fedeles műanyagdobozba és betöltésig a hűtőben tárolom. A krémet mindenképpen érdemes előző este, de legalább fél nappal előbb elkészíteni.
Ma pedig mesütöttem a piskótát:
Kettéválaszottam a tojásokat. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, a vajat megolvasztom. A tojások sárgáját a cukorral magas fokozaton addig keverem amíg sűrű-fehér tojáshabot nem kapok, beleöntöm az olvasztott, de nem meleg vajat és átkeverem. Ezt a krémet a felvert fehérjehabba forgatom óvatosan, majd adagonként beleszitálom a kakaóporral elkevert lisztet. Amikor sima és csomómentes a massza, egy vajazott és lisztezett 20 cm-es tortakarikába öntöm és a közepénél homorúra húzom (nem púposodik fel a közepe) és 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütöm. Rácsra borítom a tetejével lefelé és hagyom kihűlni. Kihűlés után három egyforma lapba vágom.
Betöltés:
A krémet kiveszem a hűtőből és kb. 10 percet várok, majd kézimixerrel még egyszer utoljára áthabosítom. Három részre osztom, amiből egy-egy részt a három tortalap közé kenek, majd a megmaradt utolsó résszel kívülről is beborítom, úgy hogy hagyok egy kevés krémet a tetejére díszítésnek. Én a szélénél és az aljánál apró cseppeket nyomkodtam körbe, majd a tetején az alkalom jellege miatt minden második cseppre egy apró cukorszívecskét nyomtam, végül a tetjét is becseppeztem.
7 megjegyzés:
Wow!Ez fantasztikusan hangzik!Mentettem a receptet!
Szeretettel gratulálok! További sok boldogságot Nektek! :))
Csodaszép lett a torta! De jó, hogy vissza tértél!
Már hiányoztak a receptjeid, bejegyzéseid...
L Niki
Szép tortát készítettél!
Sok-sok boldog évfordulót kívánok még!! :)
És hogy van a kicsilány? Mikorra is várjátok?
Köszönjük a jókívánságokat!
A tortát érdemes mindenkinek kipróbálni, szerintünk nagyon finom!
Kicsilány, köszönjük nagyon jól érzi magát :D! Június 22-re vagyok kiírva.
Nagyon gyönyörűséges:):)
Megjegyzés küldése