Tiganites, a görögök palacsintája - Τηγανιτες (απλες)

2011. június 23.

A "tábori konyhában" ez készült ma reggel reggelire. Nagyon-nagyon hasonlítanak az amerikai palacsintára. Ez az alap változat. Nem mondom, hogy állandóan ilyet esznek itt reggelire, mert a legtöbb görög nem reggelizik, ez mégis egy reggelire való palacsinta.
Görög mézzel megcsurgatva, vagy egyszerűen csak porcukorral megszórva nagyon finom.

Tiganites

Hozzávalók 8-9 kb 12 cm-es palacsintához:
1 bögre liszt
1 bögre tej
1 tojás
1 ek olívaolaj
1 tk sütőpor
1 ek cukor
csipet só

(1 bögre = 250 ml)
A tojást felverem, beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd villával folyamatosan keverve, lassan hozzáöntöm a tejet és simára keverem. A végén keverem bele az olívaolajat. Közepesen sűrű masszát kell kapnom. Egy pici (pont egy tükörtojás nagyságú serpenyőben) egy kevés olívaolajat pöttyintek és 3-4 evőkanállal kanalazok a masszából. Megvárom amíg a tetején megjelennek a buborékok, majd picit megmozgatom, hogy elválik-e a serpenyőtől és óvatosan megfordítom egy lapát segítségével. A másik oldalát is megsütöm. Ha mind kész akkor mézzel vagy porcukorral megszórva tálaljuk. De lehet melegíteni lekvárt is és azt rácsorgatni, esetleg nutellába mártogatni.
És természetesen lehet nagyobb serpenyőben is sütni, de akkor is csak 3-4 evőkanálnyit tegyünk egy kupacba. Ha elfér akkor egyszerre többet is lehet egy időben sütni a serpenyőben.

5 megjegyzés:

Reni írta...

na még nem is próbáltam úgy, hogy olívaolajat rakjak a tésztájába. kipróbálom mindenképp, mert imádom az ilyen palacsintákat. görög mézem nincs hozzá, csak olasz, de az is megteszi :]

nagyon szép fotó!

Nóri írta...

Szia Viki,
Szuperek a kepek es a receptek is!!! Majd egy-ket homok-evos kepet is feltehetnel vagy sarga lavrosat a KisFahejrol a kozonseg oromere:))) Nagyon jo nyaralast Nektek, sok puszi Athenbol! Nori

garlutti írta...

What have you done richest blinis are deliciosos.bsMARIMI

Rita(006) írta...

Köszönöm szépen a receptet! Kipróbáltam, ugyan „magyarosítva” készítettem el, de a siker így sem maradt el! Családom nagy kedvence lett!
Utólagos engedelmeddel, a blogomra belinkeltem ezt a bejegyzésedet.
http://rita365projekt.blogspot.com/2011/07/199.html

Viktoria írta...

Reni,
az olasz mézzel is biztos nagyon finom lesz ;)!
Köszi a képdícséretet!

Garlutti,
thanks!

Nori,
akkor teszek fel képeket;)

Rita (006),
valamiért nem tudok az oladladon kommentelni. Szóval itt írom le, hogy szépek lettek a palacsintáid nagyon és örülök, hogy ízlett!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP