Krisztus kenyere - Χριστοψωμο
2011. december 27.
Ezt az édes kenyeret a görögök karácsonyra sütik. Karácsony előtt 2-3 nappal sütik meg és karácsonykor vágják fel. Nem is kenyérre inkább kalácsra hasonlít mind textúrájában, mind ízvilágban. Lehet egyszerűen díszitett mint az enyém, vagy nagyon gazdagon levelekkel és virágokkal díszített amit a kenyér tészájából készítenek el és sütés előtt díszitik fel vele a megkelt kenyeret. Karácsonykor a családfő keresztet rajzol fölé a késsel és a család minden tagjának jut egy szelet.
Hozzávalók:
8 g szárított élesztő (nekem a fél kiló liszthez ennyi van egy tasakban)
150 ml langyos tej
450 g liszt
2 tojás
75 g cukor
75 g olvasztott vaj vagy margarin
fél narancs reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 csipet őrölt csillagánizs
fél szem dió és mandulaszeletek a díszítéshez
1 tojás + pici tej a kenéshez
A szárazanyagokat egy tálban összekeverem, hozzáöntöm az olvasztott vajat, a tejet és az enyhén felvert tojásokat és jó alaposan bedagasztom. 1 1/2 - 2 órán át kelesztem amíg jó alaposan megkel. Ekkor kiborítom a pultra kiütöm belőle a levegőt és egy kicsi darabot leveszek belőle amit hosszú vékony rúddá sodrok. A többi tészát kicsit átgyúrom, kerek cipót formázok belőle és egy sütőpapírral bélelt tespsibe teszem. A vékony tésztarudat kettévágom és a cipó tetején egy keresztet formázva elhelyezem. Letakarom és a duplájára kelesztem. Ha megkelt megkenem felvert tojás és egy kevés tej keverékével. A kereszt közeibe mandulaszeleteket szórok, a kereszt közepére (ahol a két tésztacsík találkozik) pedig egy fél diót teszek.
Előmelegített 190 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
2 megjegyzés:
Nagyon jol hangzik!Majd kiprobalom!Agi
Köszönöm Agi! Ha kipróbálod akkor tegyél bele több tejet. Kb fél decivel többet. Elég tömör lett a fenti mennyiségü tejjel.
Megjegyzés küldése