Bougatsa, vaníliás krémmel töltött "pite" - Μπουγατσα

2012. január 1.

Talán már írtam, hogy itt Krétán éjfél után mindenki megrohamozza a bougatsa árusokat és mindenki ezt az édességet eszi. Persze nem kötelező ennek pont éjfél után lenni, lehet, hogy hajnalban a szilveszteri szórakozásból hazafelé vagy reggelire eszik.
Bougatsat amúgy egész évben lehet kapni a pékségekben az egész országban. Kétféle változata van a vaníliás-grízes krémmel töltött és az édes mizithra nevű sajttal töltött. Szóval nem kifejezetten szilveszeri édesség, de itt Krétán mindenképpen szilveszteri édesség is.
Én idén itthon készítettem a miénket. A kép jó béna lett. Mintha csak egy nagy adag krémes pacát fényképeztem volna. De nem bírtam várni amíg jobban kihűl, így a krém nem tudott kellően lehűlni és szétterült :-(- De hát éhes voltam na.

Bougatsa

Hozzávalók 4 főre, egy 23×23 cm-es tepsihez:
fél csomag rétes tészta kb 250 g (vagys ha valaki hozzájut akkor phillo tészta)
10 dkg cukor
750 ml tej
10 dkg búzadara, olyan ami nagyon apró szemű (nem tudom Mo.-n lehet-e olyat kapni)
1 cs vaníliás cukor
1 ek vaj
1/2 cs olvasztott vaj
porcukor és fahéj a tetejére

A tejet a cukrokkal és a búzadarával közepes lángon folyamatos keverés mellett forrásig főzöm. Akkor van kész amikor épp elkezd buborékozni. Ekkor belekeverem az egy evőkanál vajat. Folpackkot nyomok a krém tetejére, hogy ne bőrösödjön meg.
A tepsit kivajazom és réteslapot belefektetek, mindegyik lapot külön megvajazva és úgy hogy picit túllógjon a tepsi szélein. Elkenem benne a krémet, ráhajtom a lelógó széleket, majd a tetejét befedem szintén 5 réteslappal, szintén mindegyiket külön vajazom. A legfelső lapot is megvajazom és 180 fokra előmelegített sütöben kb 45 percig sütöm amíg szép aranybarnána sül.
Tálaláskor mindenki szeletét külön kis kockákra vágom (pizzavágóval a legegyszerűbb) és a tetejét megszórom porcukorral és fahéjjal.

4 megjegyzés:

Csibe írta...

Nekem tetszik a kép is! :)

Viktoria írta...

Csibe,
Köszi ;-)

Kriszta írta...

Imádom az oldalad és a görög konyhát!
A fotóid egytől egyik csodálatosak!Mindig követem a bejegyzéseidet és örömmel,érdeklődve olvasom!
Meglepi díj vár nálam!:)

Névtelen írta...

Szia. Köszi a receptet! Egy pár dologgal egészíteném ki csak: Alapvetően nagyon finom lett, de miután kihűlt nekem kicsit túl ruganyosnak, illetve íztelennek tűnt. Szóval azt csináltam, hogy a megadottnál kevesebb darát tettem bele és több vaníliáscukrot. Így ugyan egy jóval hígabb, de sokkal krémesebb állagú krémet kaptam. Ezt még megfejeltem azzal, hogy mielőtt ráöntöttem a krémet, a már tepsiben lévő tésztára szórtam egy kis fahéjat és csurgattam egy kis mézet. Így az íze nekem jobban hasonlított ahhoz a bougatsa-hoz, amit én ettem Alexandroupoliban.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP