Croissant, az igazi
2012. február 27.
A recept nem az enyém. Egy fiatal nő remek blogot vezet, ahol majdnem minden recepet videón is bemutat. A nő stílusa, főleg a gesztikulációja és az ahogy beszél, meg a hangja (arról nem tehet) nagyon idegtépő a számomra, de a receptjei valószínűleg csodásak. Én most próbáltam tőle először receptet és valami isteni lett a végeredmény. Mindent szinte ugyanúgy csináltam mint ő, pár icipici módosítást kivéve. De a végeredményen semmit sem változtatott! Azért is vagyok különösen büszke az eredményre, mert elromlott a mixerem, így kézzel dagasztottam a tésztát.
Receptért és videóért kattintsatok IDE.Hozzávalók 12 db kicsi croissanthoz:
3 és 1/2 csésze liszt
1 csésze langyos víz
1 ek szárított élesztő (ez nekem pont egy csomag volt, ami fél kg liszthez elég)
1/3 csésze tej (eredetileg tejszín, nekem volt itthon)
1 tk só
1 tk cukor
21,5 dkg hideg vaj
1 csésze lisztet elkeverünk a szárított élesztővel, a cukorral és a langyos vízzel. Kb simára keverjük, letakarjuk és 20 percig magára hagyjuk. Ez alatt az idő alatt a duplájára nő. Ekkor hozzátesszük a többi hozzávalót a vaj kivételével! és 1-2 perc alatt simára gyúrjuk kézzel. Letakarjuk és 20 percig pihenni hagyjuk. Majd kézzel vagy géppel 10 percig dagasztjuk. Ismét letakarjuk és 20 percig kelni hagyjuk. Mialatt kel a tészta a vajat két folpack között 20×20 centisre ütjük-nyújtjuk. És a hűtőben pihentetjük amíg kel a tészta.
Ha megkelt a tészta akkor kb négyzetalakúra formázzuk és a négy sarkát kinyújtjuk, úgy hogy a közepe egy kicsit vastag maradjon és olyan virág formája legyen. A közepére helyezzük a kinyújtott vajat és a tészta négy túllógó szélét ráhajtjuk. Kinyújtjuk kb 50×25 centisre és háromba hajtjuk úgy, mint egy üzleti levelet. Hűtőben pihentetjük 40 percet (eredetileg 1 órát) és ezt a kinyújtást-hajtogatást-pihentetést még háromszor megismételjük. Végül kinyújtjuk nekem kb 100×30 centis lett, felvágjuk háromszögekre, a legegyszerűbb pizzaszeletelővel. A szélesebbb végén, közép tájon egy bemetszést teszünk, majd innen kezdve szorosan felcsavarjuk és ívesre hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin addig keletszüjük amíg duplájára kel. Egy tojást felverünk egy kevés tejjel és megkenjük vele a megkelt croissantokat. 190 fokos sütőben addig sütjük amíg szép aranyszínű nem lesz, kb 30-40 perc.
Vagy hűtőbe tesszük 12 órára és másnap reggel sütjük ki őket. Mielőtt a sütőbe teszzük. Szobahőmérsékleten hagyjuk őket kicsit felengedni.
10 megjegyzés:
Nagyon szépek!Vártam már az új receptet!Köszi!:)
Nagyon jól néznek ki a croissantok! A tálaló állvány is gyönyörű, elfogadnám.... :)
Szépek a képek is, a croissant is! Ügyes vagy:) Én is rég készülök rá, mostmár muszáj lesz:)
Köszönöm a dícséretet mindenkinek :D!!!
Hú, Őt én is szoktam nézegetni, tényleg kell hozzá türelem, már mint a Hölgyhöz. Nagyon guszta a Tiéd!!! A porcelán gyönyörű.
Gyönyörűek a croissant-jaid és a fotók is! *.*
BEAUTIFUL!
Na ezt a hölgyet én elnémítottam az első 10 másodperc után, és végignéztem némán. :) nagyon szépek lettek a kiflijeid! én is szeretném elkészíteni. azt kérdezném csak tőled, hogy sütőpapírral bélelt tepsin duplájára keleszted a végén. ezt a hűtőben teszed? vagy csak simán meleg helyen. és ha hűtőbe teszem 12 órára,mert csak reggel sütném, akkor is kell előtte keleszteni, vagy akkor csak elég,ha hagyom szobahőn kicsit melegedni? válaszod köszönöm :)
Dalma,
ha rögtön akarod sütni akkor a sütpapírral bélelt tepsin hagyon szobahőmérsékleten duplájára kelni. Kb 1 óra kell neki.
Ha éjszakára hűtőbe teszed egy konyharuhával letakarva akkor reggelre elvileg duplájára kel. Kiveszed a hűtőből egy fél órára, amíg jól bemelegszik a sütő és kisütöd. Ha reggel amikor kiveszed még nincs duplájára kelve akkor addig hagyod szobahőmérsékleten amíg duplájára nem kel.
Szia! Húsvéti játékra hívtalak! Ha van kedved csatlakozni, akkor nézz be hozzám. Szívesen olvasnám mit ajánlasz ételeidből a húsvéti asztalra.
Megjegyzés küldése