Töltött vasilopita - Βασιλοπιτα γεμιστη

2012. január 1.

Tegnap elkészítettem az idei vasilopitánkat, amit ma annak rendje és módja szerint fel is vágtunk. Az érmét még nem találtuk meg! Kivételesen kísérletező kedvemben voltam így az év utolsó napján és a már jól bevált recept helyett egy újat próbáltam ki. A recept szerint egy 30 cm-es formában kellett volna megsütni, de még szerencse, hogy nekem ilyen nagy formám nincs, így a 26 cm-esben sütöttem, és nekem még az is nagynak bizonyult a leírásban szereplő tésztamennyiséghez. Az utolsó réteghez nekem már alig maradt tészta, de azért megoldottam a feladatot. Maga a pite nagyon finom lett, de azért idén megint a már beváltat fogom megint sütni, mert azt nem tudta felülmúlni finomságban.
Ha mégis újrasütném akkor 20-22 cm-es formában tenném azt meg ezzel a mennyiséggel.


Vasilopita 31.12.2011
Hozzávalók egy 20-22 cm-es pitához:
A piskótához:
3 csésze liszt
1 1/2 tk sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csésze puha margarin
1 1/2 csésze cukor
4 nagy tojás
1 csésze sűrű joghurt vagy tejföl

A töltelékhez:
1 csésze darált dió
4 ek cukor
1 tk őrölt fahéj
1 tk kakaópor
kb 5 dkg csokilencse/csokicsepp (ez elhagyható az eredetileg nem volt benne a receptben)

A töltelékhezvalókat egy tálkában összekeverem és félreteszem.
A piskótához a puha vajat a cukorral és a vaníliáscukorral habosra keverem. Egyenként beleütöm a tojásokat és mindegyikkel egyenként alaposan kikeverem, végül belekeverem a sűrű joghurtot/tejfölt. Ebbe a masszába beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet és simára keverem. Elég sűrű masszát kapok.
A piskótamassza 1/3-át egy vajazott-lisztezett tortaforma alján szétterítem. Megszórom a töltelék felével, majd ezen óvatosan elterítek még 1/3-ad piskótamasszát. Jöhet rá a töltelék másik fele és végül befedem a piskótamassza maradék 1/3-ával.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc kell neki, de tűpróbával megnézem a közepénél, hogy tényleg megsült-e, ha nem akkor tovább sütöm.
Rácson hagyom kihűlni és porcukorral meg az újévi jókívánsággal és az új év számjegyével díszitem.
Vasilopita 31.12.2011

0 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP