Croissant, az igazi

2012. február 27.

A recept nem az enyém. Egy fiatal nő remek blogot vezet, ahol majdnem minden recepet videón is bemutat. A nő stílusa, főleg a gesztikulációja és az ahogy beszél, meg a hangja (arról nem tehet) nagyon idegtépő a számomra, de a receptjei valószínűleg csodásak. Én most próbáltam tőle először receptet és valami isteni lett a végeredmény. Mindent szinte ugyanúgy csináltam mint ő, pár icipici módosítást kivéve. De a végeredményen semmit sem változtatott! Azért is vagyok különösen büszke az eredményre, mert elromlott a mixerem, így kézzel dagasztottam a tésztát.
Receptért és videóért kattintsatok IDE.

croissant

Hozzávalók 12 db kicsi croissanthoz:
3 és 1/2 csésze liszt
1 csésze langyos víz
1 ek szárított élesztő (ez nekem pont egy csomag volt, ami fél kg liszthez elég)
1/3 csésze tej (eredetileg tejszín, nekem volt itthon)
1 tk só
1 tk cukor

21,5 dkg hideg vaj

1 csésze lisztet elkeverünk a szárított élesztővel, a cukorral és a langyos vízzel. Kb simára keverjük, letakarjuk és 20 percig magára hagyjuk. Ez alatt az idő alatt a duplájára nő. Ekkor hozzátesszük a többi hozzávalót a vaj kivételével! és 1-2 perc alatt simára gyúrjuk kézzel. Letakarjuk és 20 percig pihenni hagyjuk. Majd kézzel vagy géppel 10 percig dagasztjuk. Ismét letakarjuk és 20 percig kelni hagyjuk. Mialatt kel a tészta a vajat két folpack között 20×20 centisre ütjük-nyújtjuk. És a hűtőben pihentetjük amíg kel a tészta.
Ha megkelt a tészta akkor kb négyzetalakúra formázzuk és a négy sarkát kinyújtjuk, úgy hogy a közepe egy kicsit vastag maradjon és olyan virág formája legyen. A közepére helyezzük a  kinyújtott vajat és a tészta négy túllógó szélét ráhajtjuk. Kinyújtjuk kb 50×25 centisre és háromba hajtjuk úgy, mint egy üzleti levelet. Hűtőben pihentetjük 40 percet (eredetileg 1 órát) és ezt a kinyújtást-hajtogatást-pihentetést még háromszor megismételjük. Végül kinyújtjuk nekem kb 100×30 centis lett, felvágjuk háromszögekre, a legegyszerűbb pizzaszeletelővel. A szélesebbb végén, közép tájon egy bemetszést teszünk, majd innen kezdve szorosan felcsavarjuk és ívesre hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin addig keletszüjük amíg duplájára kel. Egy tojást felverünk egy kevés tejjel és megkenjük vele a megkelt croissantokat. 190 fokos sütőben addig sütjük amíg szép aranyszínű nem lesz, kb 30-40 perc.
Vagy hűtőbe tesszük 12 órára és másnap reggel sütjük ki őket. Mielőtt a sütőbe teszzük. Szobahőmérsékleten hagyjuk őket kicsit felengedni.
croissant

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP