Narancsos pite (görög) - Πορτοκαλοπιτα

2009. január 25.

Ez a sütemény nem kifejezetten a magyar elképzelés szerinti pite, mivel nincs benne semmilyen töltelék és a piskótafélékhez tartozik. Természetesen mint rengeteg görög édesség ez is sziruppal van átitatva, de ennek ellenére nem túl édes. Én a lenti recept felét készítettem el egy 26 cm-es formában és így lett 2,5 cm magas a pitém. Ja és nem szeretem a narancsot, sem enni, sem inni, jó ha évente 3-4 narancsot megeszek, de annak is savanyúnak kell lennie különben nem bírom megenni. Ezt a pitét viszont nagyon szeretem, nem túl intenzív benne a narancs íz. Aki nem kedveli a szirupos cuccokat az a szirupot el is hagyhatja akkor egy egyszerű narancsos piténk-piskótánk lesz.



A pitéhez:
1/2 kg liszt
10 dkg mandula NEM teljesen liszt állagúra őrölve
30 dkg cukor
2,5 dl friss narancslé
2,5 dl olaj vagy vaj
3 egész tojás
1 narancs reszelt héja
2 kk szódabikarbóna

A sziruphoz:
4 dl víz
1 dl friss narancslé
2 csésze cukor (1 csésze=2,5 dl)
1/2 narancs héja

A vajat a tojásokkal, a narancslével, az olajjal, és a cukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, a szódabikarbónát a mandulát, ismét kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük amíg egyenletes tésztánk nem lesz. Vajazott-lisztezett formába öntjük és 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük.
Amíg sül elkészíjük a szirupot: a cukrot felfőzzük a vízzel, a narancslével és a naracshéjjal. Kb. 5 percig forraljuk utána levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
Ha a piténk megsült azonnal kifordítjuk a formából és a tetejével lefelé visszahelyezzük a formába (az alja kell, hogy a teteje legyen), villával megszúrkáljuk, (de vigyázzunk, hogy ne szújuk át teljesen mert az ismételt kiborítás után lyukacsos lesz felülről) és a meleg szirup felével egyenletesen meglocsoljuk. Fontos, hogy még az első locsolásnál a még forró pitére öntsük a meleg szirupot. 1 órát hagyjuk hűlni és a maradék szirupot is ráöntjük. Hűtőbe tesszük egy fél órára, amíg a szirupot magába szívja, majd kiborírjuk és fogyasztjuk. Finom csak úgy magában, tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy porcukorral megszórva.


0 megjegyzés:

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP