Óriásbab paradicsomosan - Φασολια γιγαντες στο φουρνο
2009. január 24.
Nem tartozik a gyorsan elkészülő ételek közé, viszont nincs vele sok munka. Mondhatnánk, hogy magától elkészül. Lehet hozzá sült kolbászt, különféle húsos vagy zöldésges fasírtokat készíteni feltétnek. Mi sütőben sült fetával ettük.
4 marék óriásbab (száraz)
2,5 dl paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma
babérlevél, só, bors, oregano
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
A babot előző este beáztatjuk langyos szódabikarbónás vízbe, úgy hogy a víz kb. 4-5 ujjnyira lepje el. Aki konzervbabból készíti értelemszerűen kihagyja ezt a lépést, illetve annak sokkal kevesebb a főzőideje, mivel az már eleve puha valamennyire.
Másnap átmossuk a babot és vízben feltesszük főni. 2 óra kell neki mire megpuhul, legalábbis annak a fajtának amit én veszek. Ekkor sózzuk, borsozzuk, beledobunk egy babérlevelet és gondolatnyi oreganot, a felapírott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, a paradicsomszószt, 3-4 ek olivalolajat és egyet forralunk rajta amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Átöntjük az egészet egy tűzálló tálba (a szósznak kb 1-1,5 ujjnyira kell ellepnie a babot) és 30-40 percig sütjük lefedetlenül.
2 megjegyzés:
Hú, ezt a fogást (vagy hasonlót?) mindig megnézem a görög éttermekben, de még sosem kóstoltam, mindig mást választok.
Most viszont lehet, hogy itthon kipróbálom. Köszi.
Jó próbálkozást! Magában is finom, de én jobban szeretem valamivel, mint fasírt vagy sajt. Illetve ha meze-ként (előételként esszük) akkor úgy is van más is mellé.
Megjegyzés küldése