Óriásbab paradicsomosan - Φασολια γιγαντες στο φουρνο

2009. január 24.

Nem tartozik a gyorsan elkészülő ételek közé, viszont nincs vele sok munka. Mondhatnánk, hogy magától elkészül. Lehet hozzá sült kolbászt, különféle húsos vagy zöldésges fasírtokat készíteni feltétnek. Mi sütőben sült fetával ettük.

Gigant beans in the oven

4 marék óriásbab (száraz)
2,5 dl paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma
babérlevél, só, bors, oregano
1 fej vöröshagyma
olívaolaj

A babot előző este beáztatjuk langyos szódabikarbónás vízbe, úgy hogy a víz kb. 4-5 ujjnyira lepje el. Aki konzervbabból készíti értelemszerűen kihagyja ezt a lépést, illetve annak sokkal kevesebb a főzőideje, mivel az már eleve puha valamennyire.
Másnap átmossuk a babot és vízben feltesszük főni. 2 óra kell neki mire megpuhul, legalábbis annak a fajtának amit én veszek. Ekkor sózzuk, borsozzuk, beledobunk egy babérlevelet és gondolatnyi oreganot, a felapírott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, a paradicsomszószt, 3-4 ek olivalolajat és egyet forralunk rajta amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Átöntjük az egészet egy tűzálló tálba (a szósznak kb 1-1,5 ujjnyira kell ellepnie a babot) és 30-40 percig sütjük lefedetlenül.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Hú, ezt a fogást (vagy hasonlót?) mindig megnézem a görög éttermekben, de még sosem kóstoltam, mindig mást választok.
Most viszont lehet, hogy itthon kipróbálom. Köszi.

Viktoria írta...

Jó próbálkozást! Magában is finom, de én jobban szeretem valamivel, mint fasírt vagy sajt. Illetve ha meze-ként (előételként esszük) akkor úgy is van más is mellé.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP