Soutzoukakia - Σουτζουκακια, görög fűszeres húsgombócok paradicsomszószban
2009. január 6.
Nekem ez az egyik kedvenc görög ételem. Ha a mit is főzzek válság beáll, ez mindig nyerő recept. A párom N. sajnos nagyon nehéz eset evés terén. Enni imád, szereti a finom ételeket, viszont nagyon válogatós. Sok mindent csak nyersen eszik meg, ilyen pl. a káposzta; aztán a zöld színű hozzávalókat nem igazán kedveli, a cukkini, csak fasírt formájában jöhet szóba stb., stb. ..... Szóval a készíthető ételek listája igen rövid. Ez az étel azonban nála is mindig nyerő.
A gombócokhoz:
50 dkg darált hús (marha vagy disznó)
1 tojás vagy 2-3 ek tejföl/joghurt
1 szelet másnapos kenyér, mixerben "megőrölve"
friss, aprított petrezselyem
só, bors, 1 teáskanál fahéj
olívaolaj a sütéshez
A szószhoz:
kb. 0,5 l házi paradicsomszósz
1 pohár vörösbor
1 pohár víz
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
só, bors, őrölt kömény, fahéj
olívaolaj
A gombóc hozzávalónak összedolgozása után hosszúkás gombócokat formálunk és olívalolajon (nem bő olajban) elsősütjük minden oldalról világosbarnára.
A hagymát olajon megfutattjuk, fűszerezzük, hozzáöntjük a paradicsomszószt, a vörösbort és a vizet, egyet rottyantunk rajta, majd beletesszük az elősütött gombócokat. A szósznak a gombócokat épp el kell lepnie, így ha szükséges vizet pótolunk hozzá. Alacsony fokozaton kb. 1 órát főzzük, a szósznak a végén sűrűnek kell lennie.
Mi leginkább spagettivel vagy sültkrumplival esszük, de megy hozzá a rizs, krumplipüré, és a burgunyoakrokett is.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése