Csokoládékrémmel töltött puha tallérok
2009. február 23.
Mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd én is elő tudok állítani olyan kekszket/cookie-t ami kívül roppanós belül pedig klassz puha. Azt hiszem megtaláltam. Nálam ez a csúcs. Két hete láttam egy főzős műsort, amiben hasnlót készítettek, le is jegyzeteltem, hogy majd egyszer kipróbálom. Aztán a párom Valentin napra meglepett egy könyvvel. Ez a könyv maga a megtestesült bűn. 300 recept van benne és mind a 300 csokoládés. A könyvben talált puha tallér és a TV-s recept házasításából csináltam egyet. Ha az elkészült mű véletlenül megérné a másnapot, - nálunk egyetlen árválkodott reggel a tálon - még akkor is puha. A tallér magában is isteni, de töltve maga a menyország.
A tallérhoz:
4 tojásfehérje
17,5 dkg porcukor
13,5 dkg hámozott mandula, liszt finomságúra darálva
1 dkg kakaópor
5 dkg kristálycukor
kevés porcukor
A krémhez:
20 dkg jó minőségű étcsoki vagy tejcsoki vagy fehércsoki
12 dkg tejszín 35%-os
aki szereti: reszelt citromhéj vagy narancshéj
Először a krémet készítjük el: a tejszínt felforraljuk, és az összetört csokoládéra öntjük, majd addig kevergetjük amíg az összes csoki fel nem olvad. Aki szereti ízesítheti reszelt citrom vagy naracshéjjal. Tálkába öntjük és hűtőbe tesszük kihűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tallérokhoz 2 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk, majd az 5 dkg kristálycukorral még egy kicsit tovább verjük. A porcukrot elkeverjük a manduladarával, a kakaóporral valamint a másik két tojásfehérjével (nem kell őket felverni). Egynemű masszát kell kapnunk. Ehhez a masszához hozzákeverjük a kemény tojáshabot és óvatosan egyneműsítjük. A masszát habzsákba (tiszta nejlonzsacskóba) öntjük.
Sütőpapírral/alufóliával/szilikonlappal bélelt tepsire egyforma halmokat nyomunk (szellősen mert sütés közben terül), mielőtt betolnánk a sütőbe megszórjuk porcukorral őket és pontosan 12 percig sütjük. Nekem mezei 15 éves villanyütőm van, 180 fokon, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül sütöttem, középső sínen. Összesen 30 db 6-7 cm átmérőjű tallérom lett sütés után, ami 15 töltött tallért jelent.
Ha kihűlt óvatosan felszedjük őket a papírról és kettesével összeragasztjuk őket a hideg krémmel, majd átadjuk magunkat az élvezetnek.
A krém opcionális, lehet tej, ét vagy fehércsokis, tehetünk belet reszelt citrom vagy narancshéjat, mikor mihez van kedvünk.
1 megjegyzés:
Szia!
No, ez is sorra fog kerülni hamarosan...:-) Üdv.: Orsi
Megjegyzés küldése