Falusi kenyér - Ψωμι χωριατικο

2009. április 1.

Elkészült az első mű a liszt körképben bemutattot lisztek egyikéből. Az említett lisztes posztból sajnos kimaradt, pedig meg akartam elmlíteni, hogy miután az összes lisztet hazacipeltem és kitöltöttem velük a konyhaszekrényben található összes üres helyet N. viccesen megkérdezte: Most akkor pékséget nyitunk???? Mindezt persze az után, hogy kinyitotta a szekrény egyik ajtaját, hogy kivegyen valamit és lisztek néztek vele farkasszemet, a másik ajtó mögött szinúgy lisztek. A fenti kérdést az után tette fel miután az édességes fiókban is lisztekkel találkozott :).
Aztán vasárnap kenyér nélkül maradtunk, előbányásztam az egyik sárga színű csomagot, melyet a falusi kenyér és falusi piték elkészítéshez ajánlanak. Kivételesen nem ütöttem fel egyik görög szakácskönyvemet sem, illetve nem kutakodtam az interneten se, mivel a liszt csomagolásán 2 recept is található, az egyik a pitéé, a másik pedig a kenyéré. Úgy gondoltam miért ne ha már egyszer kísérletezem a liszttel miért ne kísérletezhetnék a receptel is?


Hozzávalók:
30 dkg "sárga" liszt
2,4 dl langyos víz
8 g szárított élesztő
1 csapott tk cukor
2 csapott tk só

A lisztet a mikróban kicsit meglangyosítom. Rászórom az élesztőt, erre a cukrot és kicsit elvegyítem. Hozzáöntöm a langyos vizet és géppel elkezdem dagasztani, amikor már majdnem sima rászórom a sót és továbbdagasztom, amíg szép egyenletes sima, az edény faláról le nem váló tésztát nem kapok. Letakarom és 1 órát kelesztem.
A sütőt bekapcsolom 190 fokra és az aljába beteszek egy kis tál vizet. A tészát átgyúrom, formázom, és még fél órát kelesztem. Mielőtt beteszem a sütőbe ferde bevágásokat ejtek rajta, megspriccelem vízzel és 185 fokon 25-30 percig sütöm.
Az enyém picit sűrű lett, mert nem volt itthon csak 5 g élesztőm, ízre viszont kifogásztalan és még másnap is puha volt. A kenyérke kisülés után 50 dkg nyomott. A liszt egyébként valóban világossárga színű, és nagyon-nagyon aprócska búzadarára hasolít.


2 megjegyzés:

trinity írta...

Szép, franciakenyér jellegű kenyérke lett!!!

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP