Mogyorós csokoládéval töltött mogyorós tallérok

2009. június 16.

Ugyan ezt a receptet már egyszer postoltam , de olyan nagy sikere volt, hogy muszály többször készíteni. Most egy kicsit változtatattam a recepten. Mogyorót használtam mandula helyett és nem étcsokoládékrémmel töltöttem, hanem apró mogyoródarabos tejcsokoládékrémmel.
Az biztos, hogy ezt a kekszet nem készítem többször nyáron, illetve, ha a konyhában a 22 fokot meghaladja a hőmérséklet, ugyanis a krém nagyon gyorsan olvad és a fotózás alatt egyfolyátban csurgott ki a tallérok közül. Ráadásul a hűtőben kellett tárolnom, mert az asztalon tárolva kifolyt volna belőlük az összes krém és meg is romlott volna. A hűtőben való tárolásnak azoban megvolt az előnye, hogy a csokikrém hűvös volt és így nyári hűsítő tallérok lettek belőlük.

cookies4

A tallérhoz:
4 tojásfehérje
17,5 dkg porcukor
13,5 dkg hámozott mogyoró, liszt finomságúra darálva
5 dkg kristálycukor
1 dkg kakaópor
kevés porcukor

A krémhez:
20 dkg jó minőségű mogyorós tejcsoki (nem az egész mogyorós, hanem az apró mogyoródarabos)
12 dkg tejszín 35%-os
aki szereti: reszelt citromhéj vagy narancshéj

Először a krémet készítjük el: a tejszínt felforraljuk, és az összetört csokoládéra öntjük, majd addig kevergetjük amíg az összes csoki fel nem olvad. Aki szereti ízesítheti reszelt citrom vagy naracshéjjal. Tálkába öntjük és hűtőbe tesszük kihűlni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tallérokhoz 2 tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk, majd 5 dkg kristálycukorral még egy kicsit tovább verjük. A porcukrot elkeverjük a mogyoródarával, a kakaóporral, valamint a másik két tojásfehérjével (nem kell őket felverni). Egynemű masszát kell kapnunk. Ehhez a masszához hozzákeverjük a kemény tojáshabot és óvatosan egyneműsítjük. A masszát habzsákba (tiszta nejlonzsacskóba) öntjük.
Sütőpapírral/alufóliával/szilikonlappal bélelt tepsire egyforma halmokat nyomunk szellősen, mert sütés közben terül, és pontosan 12 percig sütjük. Én sütőpapírt használtam és egy 3 cm-es pohárkát szellősen körberajzoltam tollal, így segítve egyforma tallérokat gyártani. Rajzolt féllel a tepsi felé tettem a papírt, hogy a toll ne fesse meg a tallért. Nekem mezei 15 éves villanyütőm van, 180 fokon, alsó-felső sütéssel, légkeverés nélkül sütöttem, középső sínen. Összesen 80 db 4 cm átmérőjű tallérom lett sütés után, ami 40 töltött tallért jelent. Sütés előtt meg lehet őket szórni porcukorral, hogy kicsit havas legyen a külseje. Az első tepsi kisülése után a következő tepsiket ne süssük 12 percig, elég nekik kb. 10 perc, mert különben megég és kiszárad.
Ha kihűlt óvatosan felszedjük őket a papírról és kettesével összeragasztjuk őket a hideg krémmel, majd átadjuk magunkat az élvezetnek.
A krém opcionális, lehet tej, ét vagy fehércsokis, tehetünk belet reszelt citrom vagy narancshéjat, lehet mogyorós, mandulás stb., mikor mihez van kedvünk.

cookies3

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Nagyon szépek lettek, és milyen jó tojásfehérje faló édesség ez! :D

Viktoria írta...

Most tényleg szépek lettek:), de azért még van gyakorolni való. Az első próbálkozásnál nem volt csak nejlonzacsim azzal "nyomtam" a tallérokat, az óta beszereztem egy habzsákot, azzal sokkal szebbek lesznek, de még van mit tökéletesíteni a technikán.
És tényleg jó a fehérjék felhasználásához, jó megoldás pavlova helyett.

szepyke írta...

:D Azt gondolnám, hogy ha nem sikerül tökéletesen, akkor sem szárad rád... :DD

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP