Oreo cookies fagylalt
2009. július 26.
Rengeteg fagylaltot eszünk. Télen-nyáron, nem számít hány fok van. Szerencsére a legtöbb görög zaharoplasztio-ban (cukrászdában) finom, főzött fagylaltot árulnak, így bármikor hódolhatunk a fagyi élvezetének. Mióta gasztroblogokat olvasok egyre jobban érdekelt a házi készítésű fagylalt, azonban nincs fagyigépem és nem is akarok venni. Rájöttem aztán, hogy a nélkül is lehet házi fagyit gyártani. Egyik kedvencünk a kekszes/cookie-s fagylalt. Tegnap reggel áttúrtam érte az internetet, elolvastam kismillió receptet és mint ahogy azt előzőleg sejtettem, az alap vaníliafagylalt és abba keverik bele az ízesítőt, vagyis a kekszet. Az olvasottak alapján megalkottam az enyémet. Íme életem első saját kezűleg készült fagylaltja, ami pontosan olyan lett amilyennek lennie kell egy cookies fagyinak!
250 ml zsíros tej
250 ml tejszín 35%-os
6 ek porcukor
3 tojás sárgája
fél vaníliarúd
6 db oreo keksz
A vaníliát félbevágom, kikaparom a belsejét. A kikapart rudat és a magokat hozzáadom az előzőleg egy vastag aljú lábosba öntött tej+tejszín keverékéhez. Felforralom és leveszem a tűzről. A három tojás sárgáját habos-fehérre kevertem a porcukorral, majd folyamatos keverés mellett hozzáadok 1 bögrényit a felforralt tej+tejszínből, hogy kiegyenlítsem a hőmérsékletét. A tojásos-tejes masszát hozzáöntöm a maradék tej+tejszínhez és alacson hőfokon állandó keverés mellett addig főzöm amíg szósz állagúra nem sűrűsödik, vagyis a fakanál hátulját szépen bevonja és ha az ujjunkkal egy csíkot húzunk a közepén akkor a két széléről már nem fut össze a szósz. Akinek van hőmérője: 76-82 fokos ekkor a szósz. Ha kész azonnal átöntöm egy hő és fagyás álló műanyag dobozba, amit hideg vízbe állítok és még kevergetem egy kicsit, hogy gyorsabban hűljön. Ha kicsit lehűlt fagyasztóba teszem kb. 3 órára, majd 30 percenkét (4-5 alkalommal) kiveszem és kézimixerrel alaposan átkeverem. Az utolsó átkeverés után adom hozzá a kekszet, amihez 4 db-ot blenderrel darabosra őrlök, 2 db-ot pedig kézzel kisebb darabkákra tördelek. A kekszet csak lazán beleforgatom, hogy mindenhova jusson és végső fagyasára teszem ami nekem kb. 2,5 órát vett igénybe.
Oreo kekszet Magyarországon ha jól tudom a Culinaris-ban lehet kapni, de más keksszel is lehet helyettesíteni.
6 megjegyzés:
Nagyon fincsi lehet! Gyönyörűen néz ki!!! Én még sohasem csináltam itthon fagyit, nincs fagyigépünk, de ezek után ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy én is kísérletezzek itthon valamit! :)
nem semmi!! :)))
Gasztroboszi, most már tudom megéri a kísérletezést. A legtöbb munka az alapkrém megfőzésével van, kb. 15 perc aztán meg a fagyasztó dolgozik rajta és párszor át kell keverni.
Dög, köszönöm :)
Nagyon tetszik! Imádom ezt a kekszet, mindig nyaralások alkalmával veszem itt-ott :)
Hát ahogy én olvastam elétrő vélemények vannak erről a kekszről. Sokan csak az amerikaiak őrületének tartják. Sokaknak nem ízlik, és mások imádják, köztes út nincs. Én is imádom!
A rokonaim jöttek hozzánk, és egy ilyen csomagolás volt az autóban; azt mondták, hogy a Müller drogériában vették.
Megjegyzés küldése