Sárgabarack lekvár

2009. július 28.

Tavaly életem első lekvárja sárgabarackból készült, ugyanis N. anyukájáéknak van jópár fájuk és kilószámra kaptuk tőlük. Én nem nagyon szeretem, N. nem győzte enni, megromlasztani vagy kidobni nem akartam, így lekvárt főztem belőle. Ahhoz képest, hogy ez volt az első próbálkozásom nagyon finom lett, sőt minden várakozást felülmúlt. 9-10 kis üvegnyi lett belőle és semmilyen tartósítószert nem tettem rá. Az utolsó üveget idén májusban bontottuk fel és annak se volt semmi baja.
Barack idén is érik, így a tavalyi sikeren felbuzdulva ma el is készítettem 4 üvegnyit. Idén nem olyan édes így kicsit több cukrot használtam hozzá. Ha jó édes a barackunk akkor 1 kg tisztított-magozott gyümölcshöz 50 dkg cukrot adok, most azonban 60 dkg került bele kilónként.

Apricot jam

4 db 3,8 dl-es üveghez:
1,25 kg tiszított-magozott sárgabarack
75 dkg kristálycukor
2-3 ek friss citromlé

A tisztított-magozott barackot apróra kockázom és egy nagy lábosba öntöm a cukorral együtt, majd jól átkeverem. 5-10 percig hagyom állni, hogy a cukor elkezdjen olvadni és a barack elkezdjen levet ereszteni. Ekkor nagy lángon elkezdem főzni. Át-átkeverem, hogy ne égjen oda. Ha felforrt, visszaveszem közepesre a tüzet, amin kb. 10-15 percig bugyogtatom, félidőnél hozzáadom a citromlevet. Amíg bugyog botmixerrel félig összetöröm, hogy maradjanak benne darabos részek is, valamint folyamatosan leszedegetem a habot róla.
Kimosott és kiforrázott üvegekbe töltöm, amiket lezárás után fejtetőre állítok néhány percre, majd újságpapírba és pokrócba csavarva hagyom kihűlni. Ebben a melegben ez kb. 2 nap.

Mivel én nem használok semmiféle zseléfixet (nem is tudom, hogy lehet-e itt ilyet kapni?) ez inkább a folyós lekvárok közé tartozik, de isteni finom! Felbontás után hűtőben tárolandó, mert tartósítót sem teszek bele.

7 megjegyzés:

Reni írta...

hát hogy ez milyen szép kép lett! :)

Gasztroboszi írta...

Valóban gyönyörű, és vajas kenyérrel is milyen finom!!! Ahogy a képen is van. Gyerekkoromat idézi :) :)

szepyke írta...

Szép a kép, jó a recept, tökéletes a lekvár!Kell ennél több?:D

Viktoria írta...

Köszönöm mindenkinek a dícséretet :). Elárulhatom, hogy ez még jobb lett, mint a tavalyi. Kb. 1 dl-nyi nem fért már az üvegekbe és azt megmentettem friss fogyasztásra. Ma reggel teszteltem és valami mennyei lett!

Vica írta...

Szia! Kérlek nézz be hozzám;) http://gumimacik.blogspot.com/2009/07/gasztro-bakancslista.html

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP