Mézes krémes

2009. augusztus 16.

Soha nem rajongtam ezért a süteményért igazán. Évente egyszer-kétszer 1-2 kockát megettem belőle és ezzel ki is merült az iránta való érdeklődésem. Fogalmam sincs, hogy most hogy jutott eszembe. Felhívhattam volna anyut, hogy kérdezze meg a receptet apu anyukájától és küldje el nekem e-mailben, ugyanis a családban ő az aki rendszeresen készíti ezt a sütit. Aztán inkább áttúrtam az internetet és találtam egy csomó receptet, mind ugyanúgy írta le a hozzávalókat és az elkészítést. Tegnap megsütöttem, mára megpuhult, így fogyasztásra kész. Kóstolás után ugyanazt az ízt kaptam vissza, mint amire emlékszem, tehát nagyon valószínű, hogy apukám anyukája is ugyanebből a receptből készíti.

Creamy honey-cake

A mézes lapokhoz:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
3 ek méz
3 ek puha vaj
3 ek tej
1 tojás
1 kk szódabikarbóna

A krémhez:
25 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
0,5 l tej
10 dkg búzadara
2 cs vaníliás cukor

baracklekvár

A lisztet és a porcukorot elmorzsolom a puha vajjal. Hozzáadom a többi hozzávalót és először kanállal kevergetve-nyomkodva félig összeállítom, majd a kezemmel folytatom és rugalmas tésztává gyúrom. Eleinte úgy tűnik nem fog összeállni és kellene még bele valamilyen folyadék, de nem kell bele, a kezünk melegétől összeáll a tészta. Négy részre osztom a tészát és sütőpapíron mindegyiket kinyújtom (kb. egyforma nagyságúra), majd 180 fokos sütőben, tepsi hátulján 7-8 perc alatt világosra sütöm őket.
A krémhez a tejet a búzadarával és a vaníliás cukorral sűrűre főzöm és kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt búzadarás krémet kanalanként belekeverem.
Az első lapot megkenem a krém felével, majd ráteszem a második lapot amit baracklekvárral kenek meg, erre jön a harmadik lap amit a krém másik felével kenek meg és végül befedem az utolsó lappal. Folpackkal lefedem és hűtőbe teszem legalább egy fél napra, de jobb egy egész nap neki. A pihentetés után felkockázom és porcukorral megszórom a tetejét.

Tapasztalatok, tippek:
1. A összes recept ennyi krémet írt hozzá, de szerintem ez kicsit sok, így legközelebb a fenti mennyiség 2/3-át fogom csak elkészíteni.
2. A tetejét porcukor helyett csokimázzal is be lehet vonni.
3. A baracklekváros réteg helyett lehet kakaós krémet kenni bele. Ehhez a fenti mennyiségű krémet három részre osztanám. Két részt úgy hagynék ahogy van, a harmadikba pedig belekevernék 1 tk cukrozatlan kakaóport. Eegy vaníliás, egy kakaós, és felül megint vaníliás réteggel tölteném meg.
4. A krémet egy citrom reszelt héjával kicsit frissebbé, nyáriasabbá lehet tenni.

7 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Az én nagymamám is mindig ilyet sütött :) Nagyon szerettem!

Zolda írta...

Apukád anyukája az nem véletlenül a te nagymamád?

Viktoria írta...

Zolda,
logikailag és gyakorlatilag igen. A dolog azonban kicsit bonyolutabb ennél. Az apukám, 3 éves korom óta az apukám, pontosabban a nevelő apukám, mivel anyukám újra férjhez ment. Így én nem szólítom őt nagymamának vagy mamának, hanem a nevén szólítom.

Limara írta...

Mi is nagyon szeretjük és én is hasonlóan készítem! :)

duende írta...

Nagyon-nagyon szép! :)
Anyunak is az egyik kedvenc sütije.

mandy tarragon írta...

köszi a receptet, megsütöttem :)

Viktoria írta...

Mandy,
szívesen, remélem jól sikerült;)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP