Csirkeragu kuszkusszal - VKF XXVIII.
2009. szeptember 30.
Igazából ötletem se volt, hogy mivel nevezhetnék a Trinity által meghírdetett VKF-re. Aztán ma egyik kedvenc tévés szakácsom Keith Floyd könyvéből készült az ebéd. Pár napja megkérdeztem N.-t, hogy mit szeretne másnap enni. Kicsit gondolkozott, majd mivel fogalma sem volt róla, hogy mit enne, azt válaszolta, hogy van annyi szakácskönyvem és gasztromagazinom, miért kérdezem én őt, főzzek onnan valamit. Na ma megtettem. Ugyan nem bárányból készült és a zöldségek közül se került bele mindegyik, de az ötlet az Floyd Mediterrán kalandozásai című könyvéből van, a Tunézia-Marokkó fejeztből. Maga a ragu mindkettőnknek nagyon ízlett, N.-nek a kuszkusz annyira nem jött be, ő azt most ette először. Evés közben teljesen Tunéziában éreztem magam, ahol kétszer is jártam, szerintem nagyon visszaadja az ottani ízvilágot. Miután megettük az ebédet és a romokat pakoltam a konyhában, rájöttem, hogy ezzel az étellel nevezhetnék a mostani VKF-re, mert van benne mazsola, ami ugye szőlőből van. Így nagyon megkésve de ez lett az én pályázati művem:
Hozzávalók:
2 db csirke alsócomb és 1 filézett csirkemell
3 marék száraz csicseriborsó
aprított paradicsomkonzerv 400 gr-os
2-3 kisebb sárgarépa
1 marék mazsola
1 fej hagyma
só, bors, koriander, sáfrány (nekem nem volt, curryt tettem bele)
olívaolaj
személyenként 1 dl kuszkusz
A csicseriborsót előző este beáztattam langyos-szódabikarbónás vízbe, hogy megduzzadjon. A vöröshagymát felaprítottam és olívaolajon megfuttattam. Rászórtam a fűszereket, hozzáadtam a feldarabolt, megmosott húst, a paradicsomkonzervet, a leöblített csicseriborsót és a kb. 2 cm vastag karikákra vágott sárgarépát. Annyi vizet öntöttem még hozzá, hogy ép ellepje a szósz a hozzávalókat és lassú tűzön kb. másfél órát rotyogtattam, meg-megkeverve. Kb. 10 perccel késznek nyilvánítás előtt beleszórtam egy marék mazsolát, amivel készre főztem.
A kuszkuszt egész egyszerűen a rajta lévő leírás szerint elkészítettem, majd a raguval tálalam.
6 megjegyzés:
Finom lehet...
Honnan szerezted a csini "babos kendő" mintájú táladat?
L Niki
na, úgy látom, mindekinek ez a pöttyös garnitúra tetszik:))
a kuszkuszfőzéshez van speckó szűrős-szitás cuccod? én azért nem álltam eddig neki, mert valami extra konhai cucc kell neki, amivel pl. zöldségleves gőze fölött lehet főzögetni... vagy micsinálni.
Kedves Névtelen,
Sajnos ötletem sincs, hogy Magyaroszágon hol lehet ilyen tálakat kapni :(.
Én itt vettem ahol élek Görögországban Kréta szigetén.
Borzas,
nincs semmilyen speckó cuccom, ezt most nem is úgy készítettem. Egyszerűen a leírás szerint 1 dl vizet felforraltam 1 ek olajjal, ebbe beleöntöttem a kuszkuszt, átkeveretm, letakartam és vártam 5 percet amíg magába szívja a vizet, ekkor 1 tk vajat rádobtam és villával átforgattam, hogy pergős legyen ennyi.
De ha gőz fölött is el lehetne készíteni,akkor meg azt csinálnám, hogy egy sima szitás szűrőt tennék a ragu fölé abba szórnám a kuszkuszt és az egészet letakarnám a lábos fedőjével, hogy a gőztöl puhuljon meg. Bár úgy sokkal több időt venne igénybe az elkészítése.
Itt keresgéljetek pöttyös tál ügyben: http://www.konzumnagyker.hu/index.php?menu=termekeink&kategoria_azon=WEB_SÜTŐTÁ
.. így biztosan olyan lesz a végeredmény, mint Vikinek! :-)
Egyébként én holnap készítem el ezt a receptet..
Megfőztem és nagyon ízlett!! Igaz, hogy kihagytam a mazsolát - azt csak magában szeretem - és nem kuszkuszt csináltam, hanem naan kenyeret sütöttem, azzal tunkoltuk. De nagyon finom lett!! Azért kipróbálom majd kuszkusszal is..
Szia Zsuzsanna,
Köszönjük a tippet, hogy hol lehet ilyen tálakat venni Magyarországon.
Örülök, hogy ízlett :)!
Megjegyzés küldése