Feketeerdő torta
2009. szeptember 17.
Az áprilisi házasságkötéssel nem csak feleség lett belőlem, hanem rögtön keresztanyává is váltam. A férjem ugyanis kb. 9 és fél évvel ezelőtt keresztapukája lett egy kislánynak. A kislány közben felcseperedett és most kis-nagylány korban van, vagyis 11 éves lett szeptember 11-én. Aznap nem tudtunk elmenni és megünnepelni az eseményt, de tegnap pótoltuk az elmaradást. Az ajándék mellett tortát is vittünk amit én sütöttem neki. Azt hiszem ez a torta lett életem első tényleg tortának kinéző tortája. A recept kedvenc görög cukrászomtól való, most sem csalódtam benne.
A piskótához:
5 tojás
10 dkg cukor
10 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor
A sziruphoz:
5 dkg cukor
5 dkg víz
3 dkg meggylé (ha csak felnőttek eszik lehet, rum, pálinka vagy meggylikőr)
A töltelékhez és a díszítéshez:
meggydzsem
15-20 dkg meggybefőtt
6 dl tejszín 35%-os, jól behűtve
6 dkg porcukor
kb. 5 dkg étcsokoládéforgács
Először megsütöm a kakaós piskótát. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítom, majd a felvert tojásfehérjébe forgatom. A lisztet, a kakaót és a sütőport átszitláom, majd a tojásos habba forgatom. Az egészet egy 20 cm-es vajazott-lisztezett tortaformába öntöm és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha kész azonnal rácsra borítom, úgy hogy a torta teteje legyen alul és kihűtöm. A csokoládéforgácshoz, vettem egy tábla étcsokit, behűtöttem, majd zöldség hámozóval "hámozni" kedztem és így lett a csokiforgácsom.
A sziruphoz a cukrot és a vizet 2 percig forralom, hozzáöntöm a meggylevet és hűlni hagyom.
A jól behűtött tejszínt a porcukorral kemény habbá verem, ebből egy keveset félreteszek a habrózsákhoz.
A piskótát 3 részre vágom. Az alsó tortalapot megecsetelem a meggyes-cukros sziruppal, vékonyan megkenem meggydzsemmel, megszórom meggyel, majd rákenek egy réteget a felvert tejszínből, erre jön a második lap amit szintén sziruppal ecsetelek, meggydzsemmel kenek, meggyel szórok és tejszínhabréteggel kenek meg. Végül befedem a harmadik lappal. A torta oldalát körben és a tetejét egyenletesen bevonom tejszínhabbal, majd az egész tortát megszórom étcsokoládéforgáccsal. A tetejét tejszínhabrózsákkal díszítem és mindegyik rózsára egy meggyszemet ültetek.
A tortáról szeletelés után nem készült kép, de szinte az egészet elpusztítottuk kb. 10 perc alatt. Könnyű, nem émelygős torta.
6 megjegyzés:
Azt elhiszem, hogy rögtön elfogyott, ez a kedvenc tortám!!!
Szééép:) Mondanám, hogy küld fény post (amúgy köbükisen)...de hát ha már elfogyott, akkor ebből kimaradok.
Gyönyörű!!!
És biztos finom is...
Tünde
A kedvencem...
Gyönyörűséges!
Hát ez a torta tényleg jól sikerült. Bár eddig még csak olyan tortával próbálkoztam ami csokimázzal kellett bevonni és a dolog mindig ott bukott meg. Valahogy a csokimáz nem az én műfajom, soha sehogy nem sikerül :(
nagyon klassz kis torta lett, el tudom képzelni, hogy örült az ünnepelt.
Megjegyzés küldése