Banános brownies tiramisu
2009. október 8.
Az úgy kezdődött, hogy tegnap estére vendégeket vártunk, azt tudtam, hogy készítek egy könnyű canellonit, viszont nem tudtam, hogy lesz-e időm a desszertet is összedobni. Aztán úgy döntöttem, hogy lesz ami lesz az édességet is megcsinálom.
Nagyon szeretem a csokis-banános palacsintát, illetve úgy általában a csoki-banán párost és a tiramisut is lecsúszik. Már egy ideje gondolkoztam ezen az édességeni és tengap eljött a napja, hogy el is készüljön.
Hozzávalók 6 személyre szabott adaghoz:
A brownieshoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
9 dkg liszt
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
9 dkg liszt
A mascarpones krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl 35%-os tejszín
5 dkg porcukor
Kell még:
2 dl kávé
2 banán
kakaópor a szóráshoz
A sütőt 160-170 fokra előmelegítem. A csokoládét a vajjal vízfürdő felett felolvasztom. Az egész tojásokat a cukorral addig verem a robotgéppel amíg fehér, sűrű krémes nem lesz, kb. 3-5 perc. Ekkor a tojáskrémet belekeverem az olvasztott csokoládé-vaj szirupba. Végül beleszitálom a lisztet és egyneműsíem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (kb. 25×30-as) és 25 percig sütöm. Egy perccel se süssük tovább, akkor jó, ha a tetejét megérintjük és úgy érezzük még sülnie kellene. Ha tovább sütjük csak kiszárad! Sütőpor nem kell a sütibe és a tojásokat is szétválasztás nélkül habosítjuk a cukorral! Most arra törekedtem, hogy sülés után kb. 1,5 cm magas legyen, tehát ha úgy néz ki, hogy épphogy elterül a tésztamassza vékonyan sütés előtt akkor jó. Ha kész kiveszem és hagyom kihűlni.
A krémhez a mascarpone-t a porcukorral habosra verem. Ugyanezt teszem a tejszínnel is és a két krémet lazán egybeforgatom.
Lefőzök egy dupla espressot, valamint a banánokat felkarikázom.
Ha kihűlt a brownies, a pohárkával amibe töltöm 12 db karikát szaggatok. Mindegyikpohár aljára teszek egy brownie karikát és meglocsom egy kevés kávéval, erre jön egy réteg banán, egy réteg krém, majd a másik brownie karika, locsolás, banán, krém és végül megszórom kakaóporral. Hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Persze lehet simán tálban is csinálni, de én jobban szeretem a pohárkából kanalazni.
A pohár 8,5 cm átmérőjű és 6 cm magas.
A brownieból maradt egy kevés, de az magában ma reggel elfogyott.
A végeredmény a banános brownies tiramisu pedig igencsak jó eredménnyel vizsgázott.
7 megjegyzés:
A banánt nem szeretem, de a képeidet igen. Úgyhogy jöttem, dicsérem a képet!:)))
Szepyke,
Köszönöm:)
Szerintem más gyümölccsel is megpróbálhatod, mint pl. eper (bár annak most nincs szezonja) az is jól megy a csokihoz, vagy körte, meggy?
De jó ötlet! Nagyon tetszik (talán jobban is, mint az eredeti... :) )!
És nekem banánnal tökéletesen megfelel! :)
Nagyon jól néz ki ebben a pohárban ! Biztosan nagyon finom is lehet(ett) :).
Többek között ezért a gyönyörűségért is vár rád valami nálam! Nézz be, ha van egy kis időd!
Szia!
Régóta olvaslak, sok mindent ki is próbáltam már a receptjeid közül, majdnem minden sziper is lett, de ez a banános tiramisu, különösen a brownie-része -- mindent visz! Én még ilyen jó brownie-t életemben nem ettem (pedig régóta keresem a tökéleteset), pontosan követve az utasításaid királyi lett!!
Nagy gratula, és a képeid tényleg szépek. Irigyellek :-))
Üdv,
Ed
Ed,
örülök, hogy tetszenek, ízlenek és sikerülnek is a receptjeim. A brownies tényleg fantasztikus. Már amikor szimplán csak azt postoltam, már akkor tudtam, hogy valahogy még tovább kellene variálni. De magában is valami csodás!
Megjegyzés küldése