Lasagne
2009. október 17.
Nagyon sokszor eszünk tésztát. Vagy maga a főétel tészás vagy azt eszünk "köretként" a főételhez. Az egyhangúság feldobására szoktam készíteni ezt a lasagne-t is. Tulajdonképpen semmi különös, egyszerű bolognai szósszal készül, aminek az ízvilágát a főzéskori hangulatom szokta befolyásolni. Vagyis kedvfüggő milyen fűszereket használok, illetve, hogy adok-e hozzá különböző zöldségeket vagy sem. Ez most a legegyszerűbb alap változat, ráadásul most nem volt elég darálthús itthon (későn eszméltem rá), így csak 1 rétegű lett a lasagne, tehát ha legalább két réteget szeretnénk akkor dupla ennyi hússal számoljunk.
Hozzávalók 1 réteges lasagne-hez (18×26 cm tálhoz):
35 dkg darált hús
1 fej hagyma
kb. 1,5 dl sűrű paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
só, bors, oregano, őrölt fahéj és szerecsendió
olívaolaj
lasagne lapok
reszelt sajt
A besamelhez:
0,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
só, őrölt szerecsendió
A besamelhez a vajat megolvasztom, rászórom a lisztet, majd folyamatos keverés mellett apránként felengedem a tejjel és besűrítem. Sózom és kevés őrölt szerecsendióval ízesítem.
A húsos raguhoz a hagymát apróra vágom, olívaolajon megfuttatom, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, oreganoval, kevés őrölt fahéjjal és szerecsendióval ízesítem. Aláöntöm a vörösbort, a paradicsomszószt, majd pár percig forralom.
Egy tűzálló tál aljára nagyon vékony réteg besamelt kenek, majd kirakom egy réteg lasagne lappal. A lapok tetején szétterítem a húsos ragut és kb. 3 ek besamelszósszal bepöttyözöm a ragut. A ragu tetejére ismét egy réteg lasagne lap kerül amin a megmaradt besamelt szétterítem, majd egy kevés reszelt sajtot szórok rá és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.
5 megjegyzés:
imádom a lasagne-t :)
Van egy kérdés neked a blogomban, ha szeretnél, válaszolj :)
Én is imádom a lasagnét, és milyen pazarul lehet variálni, és a kép már megint milyen szép lett!:)
Mandy,
köszönöm a kérdést,igyekszem válaszolni :)
Szepyke,
Szerintem borzalmas lett a kép, de az összes borzalmas közül ez lett a legjobb. A lasagne nem túl fotogén étel.....
Pont azért szeretem én is mert rengeteg féle képpen lehet variálni
nékem is nagy kedvencem, bár a besamell-töl félek mint a tüztöl.
Stampoasis,
ne félj a besameltől, nem nagy kunszt. Első alkalommal én is azt hittem, hogy ez nekem soha nem fog menni, most meg már csukott szemmel is megcsinálom.
Megjegyzés küldése