Lasagne

2009. október 17.

Nagyon sokszor eszünk tésztát. Vagy maga a főétel tészás vagy azt eszünk "köretként" a főételhez. Az egyhangúság feldobására szoktam készíteni ezt a lasagne-t is. Tulajdonképpen semmi különös, egyszerű bolognai szósszal készül, aminek az ízvilágát a főzéskori hangulatom szokta befolyásolni. Vagyis kedvfüggő milyen fűszereket használok, illetve, hogy adok-e hozzá különböző zöldségeket vagy sem. Ez most a legegyszerűbb alap változat, ráadásul most nem volt elég darálthús itthon (későn eszméltem rá), így csak 1 rétegű lett a lasagne, tehát ha legalább két réteget szeretnénk akkor dupla ennyi hússal számoljunk.

Hozzávalók 1 réteges lasagne-hez (18×26 cm tálhoz):
35 dkg darált hús
1 fej hagyma
kb. 1,5 dl sűrű paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
só, bors, oregano, őrölt fahéj és szerecsendió
olívaolaj
lasagne lapok
reszelt sajt
A besamelhez:
0,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
só, őrölt szerecsendió

Lasagne

A besamelhez a vajat megolvasztom, rászórom a lisztet, majd folyamatos keverés mellett apránként felengedem a tejjel és besűrítem. Sózom és kevés őrölt szerecsendióval ízesítem.
A húsos raguhoz a hagymát apróra vágom, olívaolajon megfuttatom, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, oreganoval, kevés őrölt fahéjjal és szerecsendióval ízesítem. Aláöntöm a vörösbort, a paradicsomszószt, majd pár percig forralom.
Egy tűzálló tál aljára nagyon vékony réteg besamelt kenek, majd kirakom egy réteg lasagne lappal. A lapok tetején szétterítem a húsos ragut és kb. 3 ek besamelszósszal bepöttyözöm a ragut. A ragu tetejére ismét egy réteg lasagne lap kerül amin a megmaradt besamelt szétterítem, majd egy kevés reszelt sajtot szórok rá és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

imádom a lasagne-t :)
Van egy kérdés neked a blogomban, ha szeretnél, válaszolj :)

szepyke írta...

Én is imádom a lasagnét, és milyen pazarul lehet variálni, és a kép már megint milyen szép lett!:)

Viktoria írta...

Mandy,
köszönöm a kérdést,igyekszem válaszolni :)

Szepyke,
Szerintem borzalmas lett a kép, de az összes borzalmas közül ez lett a legjobb. A lasagne nem túl fotogén étel.....
Pont azért szeretem én is mert rengeteg féle képpen lehet variálni

Névtelen írta...

nékem is nagy kedvencem, bár a besamell-töl félek mint a tüztöl.

Viktoria írta...

Stampoasis,
ne félj a besameltől, nem nagy kunszt. Első alkalommal én is azt hittem, hogy ez nekem soha nem fog menni, most meg már csukott szemmel is megcsinálom.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP