Krétai dakos - Κρητικος ντακος

2009. november 23.

Ez egy tradicionális krétai előétel. Tulajdonképpen nem is recept, mert olyan egyszerű elkészíteni. Az alapja egy teljeskiőrlésű kőkemény pirítós, amelyre paradicsom, feta, oregano, bors, pici só, olajbogyó és olívaolaj kerül.
A pirítóst ne úgy képzeljük, el, hogy veszünk egy szelet kenyeret és betesszük a pirítóssütőbe, hogy megpiruljon. Majd erre a meleg a pirítósra halmozzuk a feltétet.
A dakos egy lapos zsömle, ami ketté van vágva kisülés után, majd visszateszik a nem túl meleg sütőbe és szó szerint kiszárítják kő keményre. Az így elkészített dakos aztán nagyon sokáig eláll. Az üzletekben lehet több féle nagyságban és formában kapni. Lehet kerek, négyszögletes, rendes zsömle nagyságú, vagy annak az óriás, illetve mini változata.

Cretan dakos

Hozzávalók:
teljeskiőrlésű kétszersült zsömle
paradicsom
só, bors, oregano
feta
olívaolaj
opcionális olajbogyó

Kétféleképpen készíthetjük.
1. Ha a késztersültünk nagy és vastag, akkor ajánlatos folyó víz alatt épphogy megforgatni, hogy pici nedvességet szívjon magába és utána tesszük rá a feltétet.
2. Ha nem túl nagy, vagy pici a kétszersült, akkor nem kell vízzel öblíteni, majd a feltét megpuhítja, de ekkor jó, ha egy fél órát áll fogyasztás előtt, nehogy evéskor beletörjön a foguk.
Szóval ha meg van az alap kétszersültünk, akkor az egész paradicsomot megmossuk és a nagyobb lyukú sajtreszelelőn héjával együtt lereszeljük. A paradicsom héja a kezünkben fog maradni, azt kidobjuk. A lereszelt paradicsomot picit megsózzuk és a kétszersült tetejére halmozzuk. Egy kevés fetát összetörünk villával és a paradicsom tetejére szórjuk. Az egészet picit megborsozzuk és oregánót szórunk rá, majd meglocsoljuk olívaolajjal. Aki akarja az tehet olajbogyót is a tetejére.
Ha nem forgattuk meg víz alatt a kétszersültet akkor várjunk egy fél órát amíg a paradicsomszósz kicsit megpuhítja, ha megforgattuk víz alatt akkor fogyaszthatjuk azonnal.

6 megjegyzés:

lúdanyó írta...

De jó lehet! Hasonló a bruschettához, mégis egészen más lehet a feta miatt.

nokedli írta...

még sosem hallottam erröl a zsemléröl, de amiket rápakoltál nagyon szeretem, úgyhogy biztos nagyon finom:-)

Viktoria írta...

Lúdanyó, valóban hasonló mégis teljesen más, szerintem érdemes kipróbálni.

Nokedli, nem tudom, hogy külföldön árulnak-e hasonló kétszersült zsömlét, de ha nem találsz, akkor bármilyen jó kemény kétszersült félét vegyél és azzal próbáld ki.

mandy tarragon írta...

nagyon jól néz ki :)
Nézz be hozzám, ha ráérsz :)

Szilvai írta...

Imádom ezt a krétai szárazkenyeret, tavalyelőtt hoztunk egy csomót, de idén (2009) csak pár zacskó fért a csomagunkba. A legjobb a horiatiki levébe tunkolva. Néha vannak görög napok a Lidlben, akkor lehet itthon is venni.

Névtelen írta...

Nekem ez az egyik kedvenc kajám! Persze krétai olivával! :)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP