Sonkás-sajtos mini croissant
2009. november 27.
Ahogy látom a napokban mindenki Limara express croassaint-ját süti. Én is. Gondolom senkinek nem mondok majd újat a recepttel, sőt a rosszmájúak még azt is mondhatnák, minek jegyzem ide le, ha Limaránál és sok más gasztrobloggernél úgyis megtalálható. Hát azért jegyzem le, mert ez itt a virtuális receptesfüzetem, ami azért született, hogy elsősorban én, másodsorban a családom, és barátaim ha kedvük van hozzá bármikor megtalálják a nekem bevált ételek-sütemények receptjeit. És végül, de nem utoljára, bárki kipróbálhassa, aki szeret engem olvasni, vagy csak véletelenül recept keresés közben talált rám és bizalmat szavazott azzal, hogy kipróbálja a műveimet.
Limarának örök hála ezért a receptért! Fantasztikus! Próbáltam már csak sajttal megszórva, csokoládéval és lekvárral töltve, illetve ma sajttal és sonkával töltve. Mindegy, hogy készítem, mindenképpen finom. Én kettőnknek a Limara által megadott mennyiség felét szoktam készíteni, így vagy 8 nagyobb, vagy 16 pici croissant készül belőle.
Hozzávalók 16 mini croissanthoz:
35 dkg liszt
7 dkg joghurt
1 dl tej
1 mk só
2-3 ek cukor
6 g szárított élesztő
12,5 dkg HIDEG vaj
A vaj kivételével a hozzávalókat összegyúrom és 1,5 órát hűtőben pihentetem. Hűtőből kivéve, 8 egyforma labdát formázok és mindegyiket jó vékonyra (lehetőleg egyformára) nyújtom. A hideg vajat a sajtreszelő nagy lyukán lereszelem és 7 részre osztom.
Ez után a tésztát a lereszelt vajjal rétegezem. Először tészalap, majd megszórom egyenletesen 1 kupac vajjal, erre tésztalap, majd vaj....... egészen addig amíg minden el nem fogy. A tetejére tésztalapnak kell kerülnie.
A kupacot vékony 2-3 mm-es lappá nyújtottam és 16 cikkre vágtam. Midegyik cikkre egy vékony csík sonkát és sajtot tettem a szélesebb végéhez, majd feltekertem őket (a szélesebb végétől kezdve), sütőpapíros tepsire sorakoztattam mindegyiket és megvártam amíg a duplájára kelt. Előmelegíetett 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt megsütöttem. Most nem kenetem meg tojással és ezért nem lett szép fényes, de ízre tökéletes! A sajt sülés közben kicsit kifolyt, ami a croissant széléhez tapadt és klasszul hozzásült.
5 megjegyzés:
Hu, de régen nem láttalak!
:) Már jó, hogy jöttél!:)))
Milyen a karácsony a görögéknél???:)
sztem már csak a szép képekért is érdemes ide látogatni. nem fözhetünk mindig teljesen új dolgokat;-)
Szepyke,
jó tudni, hogy valaki hiányolt :)
A görög karácsony? Nemsokára megtudhatod ;)
Nokedli,
Így igaz, nem lehet mindig teljesen új dolgokat főzni, teljesen egyetértek.
Szia!
Jo kis receptnek tunik, igazan szepek a kepek! Lenne egy kerdesem, bocs, ha butasag, de nem szeretnem elrontani: a 6g eleszto az szaritott, vagy friss?
Zouzouna,
igazad van le kellett volna írnom pontosan, javítom is mindjárt!
Szárított élesztő
Megjegyzés küldése