Somlói galuska
2009. november 29.
N. két napja rágja a fülem, hogy ő úgy enne olyan édességet, ami hűs, van benne krém, van rajta tejszínhab, ami olyan jó szaftos. Tegnap mikor hazajött szinte az első kérdése volt, hogy csináltam-e édességet??????
Nos mivel már amúgy is terveztem, hogy kipróbálom ezt a receptet, amit még Magyarországon jegyzeteltem le a receptesfüzetembe, kaptam az alkalmon és ma megcsináltam.
A somlóit mindig is szerettem, de nem mindenhol tudták jól elkészíteni. Ettem finomat, rosszat és pocsékot is Magyarországon. Nem tudom, hogy ez a recept az eredeti recept-e, mindenesetre az összes bolti és cukrászdai somlói elbújhat mellette. Megéri a fáradtságot! És nem is tart olyan sokáig elkészíteni, mint ahogy elsőre tűnik. Aki szereti a somlóit mindenképpen próbálja ki, ez után száz százalék, hogy nem fog cukrászdai somlóit enni csak házi készítésűt! Én a lenti mennyiség felét készítettem el.
Hozzávalók 8-10 adaghoz:
A fehér piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
2 ek mazsola
A kakaós piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 ek kakaópor
A diós piskótához:
2 tojás
2 ek liszt
2 ek cukor
1 ek darált dió
Vaníliás krémhez:
5 dl tej
1/2 rúd vanília
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
8 dkg liszt
A rumos sziruphoz:
8 dkg cukor
0,5 dl rum
1,5 dl víz
A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg porcukor
2 dl víz
0,5 dl rum
4dl 35%-os tejszín és 2 ek porcukor a díszítéshez
Egyenként megsütöm a piskótákat (felverem a tojásfehérjét, a sárjágát fehéredésig verem a cukorral, majd hozzáforgatom a fehérjéhez, beleforgatom a lisztet és hozzáadom az extra hozzávalót, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm, sülés után rögtön lehúzom a sütőpapírt), ugyanabban a tepsiben, hogy egyforma méretűek legyenek. Félreteszem őket hűlni.
A cukorból a rummal és a vízzel kb. 5 perc alatt szirupot főzök, majd ezt is félreteszem.
A vaníliaszószhoz, a tejet a kikapart vaníliarúd belsejével és a rúddal felforralom, majd leveszem a tűzről és a vaníliarudat kiveszem belőle. A tojások sárgáját fehéredésig habosítom a cukorral, majd hozzákeverem a lisztet és azzal is kikeverem csomómentesre. Ekkor a kicsit lehűlt tej 1/3-át lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tojásos masszához, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntöm a tejhez és visszateszem a tűzre. Folyamatos keverés mellett besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.
Összeállítás: A diós lapot lefektetem egy tálcára és a rumos szirup 1/3-ával meglocsolom, rákenem a vaníliaszósz felét, ráfektetem a kakaós lapot, ezt szintén meglocsolom a rumos sziruppal, majd rákenem a vaníliakrém másik felét és befedem a fehér, mazsolás piskótalappal amit megöntözök a maradék sziruppal. Lefedem folpackkal és legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.
Amíg a tésztalapok a hűtőben "érnek" elkészítem a csokoládéöntetet. Ehhez vízfürdő felett a vizet, a rumot, a porcukrot és a csokoládét alaposan összeolvasztom. Amikor már szép egynemű tálkába öntöm, hagyom hűlni, ha kicsit lehűlt ezt is a hűtőbe teszem.
Ha minden hideg jöhet a végső összeállítás:
A rétegezett piskótalapból evőkanállal "galuskákat" szaggatok kis tálkákba, amit meglocsolok a csokoládéöntettel. Végül felverem a tejszínt a porcukorral és a galuska tetejét megkoronázom vele.
19 megjegyzés:
nagyon szép lett :) guszta
Tényleg nagyon szép lett!
Szia!
Le vagyok nyűgözve, mint mindig. Kb. mekkora tepsiben sütötted a piskótalapokat?
Köszi,
Ed
Nagyon jól néz ki és biztosan finom is. Jó lenne egy kis tálkával. Gratulálok, nagyon ügyes vagy. Zsuzsa
Szia, csodaszép lett, biztosan finom is, lerí róla!!
Megmondanád milyen fotóprogramot használsz a képeidhez, mert nagyon extra a lila háttér! Köszönöm szépen!
Szerintem ez az eredetei :) Igen, nem lehet megúszni a 3féle piskótalapot, de az eredmény tényleg mindenért kárpótol. és valami eszméletlen kiadós, egész regiment vendéget le lehet vele nyűgözni :))
Ed,
mint írtam én a leírt recept felét készítettem, tehát 1 tojásos piskótalapokat sütöttem és egy kerek 20 cm-es tortafomában ejtettem meg.
Ha rendes adagot készíted szerintem nyugodtan sütheted a normál 26 cm-es formában a lapokat. Ne ijedj meg, ha nem fog a tészta a forma széléig terülni, vagy túl laposnak tűnik, sülés közben emelkedik.
Zsuzsa szíves küldenék, de félek megromlana mire odaérne, a görög posta elég szeszélyes :)
Piszke,
igen utánanéztem, azt hiszem ez az eredeti recept és tényleg nagyon-nagyon kiadós még így is, hogy csak a fenti recept felét csináltam meg.
Kedves Névtelen,
A lila háttér "titka" egy halványlila félkarton lap. A képeket egy egyszerű kompakt 7 megapixeles sony géppel csinálom, ablak mellett természetes nappali fénynél.
A képeken utána szoktam javítani fény és színügyileg a picnik nevű online képszerkesztő programmal. Lehet ez a program nem a legprofibb, de nekem nagyon egyszerű használni, eddig bevált.
Ó anyám! De megenném! :)
a somlói nekem is régótza a to-do-listámon van. de még ennek sem mertem soha nekiállni:-(olyan csodás a tálalásod megint, hogy ha többször megnézem, biztos elcsábulok majd elöbb-utóbb;-)
Imádom a somlóit és a képeidet is!:)
Örülök, hogy megint itt vagy. Már hiányzott az írásod.:)
Ez a süti nagyon jól néz ki. Egyszer lehet, hogy ki próbálom.
L Niki
Nagyon nagyon guszta hmmmmmmmmmm:)
Màr napok òta meg akarom kèrdezni:a fèrjed vègul is,hogy reagàlta le a somlòit?Zsu
Megcsináltam hétvégén. Elég macerás a 3 piskóta miatt, meg mire minden egyéb elkészül hozzá, de megéri! Eszméletlen finom lett, azt hiszem, karácsonyra is elkészítem! És a legjobb benne, hogy a munka macerás részét előre kell megcsinálni (piskóták, krém, stb), a tálalás napjára alig marad valami!
Klassz vagy!
Üdv,
Ed
Zsu,
imádta :D! Nagyon ízlett neki!
Ed, valóban macerás, de tényleg sok mindent előre el lehet készíteni. Örülök, hogy sikerült és hogy ízlett is.
Én ezek után tuti nem eszek cukrászdait, igaz itt nincs is rá lehetőségem.
Karacsonyi desszertkent keszult nalam a somloid, es tokeletes lett! Meg egy csudajo recept Toled! Koszi!
Megjegyzés küldése