Sonkás-sajtos mini croissant

2009. november 27.

Ahogy látom a napokban mindenki Limara express croassaint-ját süti. Én is. Gondolom senkinek nem mondok majd újat a recepttel, sőt a rosszmájúak még azt is mondhatnák, minek jegyzem ide le, ha Limaránál és sok más gasztrobloggernél úgyis megtalálható. Hát azért jegyzem le, mert ez itt a virtuális receptesfüzetem, ami azért született, hogy elsősorban én, másodsorban a családom, és barátaim ha kedvük van hozzá bármikor megtalálják a nekem bevált ételek-sütemények receptjeit. És végül, de nem utoljára, bárki kipróbálhassa, aki szeret engem olvasni, vagy csak véletelenül recept keresés közben talált rám és bizalmat szavazott azzal, hogy kipróbálja a műveimet.
Limarának örök hála ezért a receptért! Fantasztikus! Próbáltam már csak sajttal megszórva, csokoládéval és lekvárral töltve, illetve ma sajttal és sonkával töltve. Mindegy, hogy készítem, mindenképpen finom. Én kettőnknek a Limara által megadott mennyiség felét szoktam készíteni, így vagy 8 nagyobb, vagy 16 pici croissant készül belőle.

Ham and cheese express croissant

Hozzávalók 16 mini croissanthoz:
35 dkg liszt
7 dkg joghurt
1 dl tej
1 mk só
2-3 ek cukor
6 g szárított élesztő
12,5 dkg HIDEG vaj

A vaj kivételével a hozzávalókat összegyúrom és 1,5 órát hűtőben pihentetem. Hűtőből kivéve, 8 egyforma labdát formázok és mindegyiket jó vékonyra (lehetőleg egyformára) nyújtom. A hideg vajat a sajtreszelő nagy lyukán lereszelem és 7 részre osztom.
Ez után a tésztát a lereszelt vajjal rétegezem. Először tészalap, majd megszórom egyenletesen 1 kupac vajjal, erre tésztalap, majd vaj....... egészen addig amíg minden el nem fogy. A tetejére tésztalapnak kell kerülnie.
A kupacot vékony 2-3 mm-es lappá nyújtottam és 16 cikkre vágtam. Midegyik cikkre egy vékony csík sonkát és sajtot tettem a szélesebb végéhez, majd feltekertem őket (a szélesebb végétől kezdve), sütőpapíros tepsire sorakoztattam mindegyiket és megvártam amíg a duplájára kelt. Előmelegíetett 180 fokos sütőben 15-17 perc alatt megsütöttem. Most nem kenetem meg tojással és ezért nem lett szép fényes, de ízre tökéletes! A sajt sülés közben kicsit kifolyt, ami a croissant széléhez tapadt és klasszul hozzásült.

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, de régen nem láttalak!
:) Már jó, hogy jöttél!:)))

Milyen a karácsony a görögéknél???:)

nokedli írta...

sztem már csak a szép képekért is érdemes ide látogatni. nem fözhetünk mindig teljesen új dolgokat;-)

Viktoria írta...

Szepyke,
jó tudni, hogy valaki hiányolt :)
A görög karácsony? Nemsokára megtudhatod ;)

Nokedli,
Így igaz, nem lehet mindig teljesen új dolgokat főzni, teljesen egyetértek.

zouzouna írta...

Szia!
Jo kis receptnek tunik, igazan szepek a kepek! Lenne egy kerdesem, bocs, ha butasag, de nem szeretnem elrontani: a 6g eleszto az szaritott, vagy friss?

Viktoria írta...

Zouzouna,
igazad van le kellett volna írnom pontosan, javítom is mindjárt!
Szárított élesztő

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP