Kourambiedes - görög mandulás karácsonyi teasütemény

2009. december 9.

Ma kourambiedes-t (κουραμπιεδες) sütöttem. A két nappal ezelőtt készült szirupos karácsonyi sütit már elpusztítottuk és mivel édesség nélkül mit sem ér az élet, muszály volt süti valamit. Ma a másik nagyon népszerű görög karácsonyi süteményt készítettem el. Ez nem is igazán sütemény, inkább teasüteménynek mondanám. Nekem kicsit száraz a végeredmény, de egy csésze teával, kávéval, meleg kakaóval, vagy forró csokoládéval én is szeretem. Az üzletekben borzasztóan sok porcukrot szórnak rá szinte nem is lehet mást csak a porcukor ízét érezni. Ha valahol ilyet kínálnak akkor én a porcukor leütögetésével kezdem és csak utána fogyasztom el magát a sütit. A süteményt mindenképpen vajjal kell készíteni, a legjobb a friss vaj. Ha valaki nem szereti a vaj ízét inkább hozzá se kezdjen. Fogalmazhatok úgy, hogy aki margarinból készíti az életfogytig tartó konyhai bűntett követ el. Jól záródó fémdobozban akár egy hétig is eltartható.

Kourambiedes

Hozzávalók kb. 60-70 db-hoz:
60 dkg PUHA VAJ, a legjobb a friss vaj ha valaki hozzá tud jutni
25 dkg durvára tört mandula (sózatlan)
1 tk sütőpor
2 vaníliás cukor
22 dkg porcukor
5 dkg rum
1,2 kg liszt

kb. 50 dkg porcukor a hempergetéshez

A nagyon puha vajat a vaníliás cukorral és a porcukorral legalább 10 percig habosítjuk. Tálas mixerrel rendelkezők előnyben, nem kell a mixert a kézben tartani a művelet alatt.
A lisztet átszitálom a sütőporral, a mandulát zsacskóba teszem és sodrófával durvára töröm.
Amikor a vaj már kellően habos hozzáadjuk a rumot, a sütporral elkevert lisztet és a durvára tört mandulát. Egy spatulával jól összedolgozzuk egynemű masszává. Az elején úgy fog tűnni, hogy soha nem fog összeállni. Amikor már majdnem összeállt az egészet kiborítjuk egy sütőpapírra és kézzel "összegyúrjuk". Ha összeállt akkor kézzel 4-6 cm átmérőjű, enyhén duci korongokat formázok és kis közökkel sütőpapírral bélet tepsire fektetem. 180 fokon 25-30 percig sütöm, hogy egészen világos színe legyen. Ha megérintjük akkor úgy tűnik, hogy nincs kész mert az ujjunkhoz tapad a teteje, de ne süssük túl, mert borzasztóan kiszárad. Hagyom teljesen kihűlni. Egytálba porcukrot szórok és egyenként meghempergetem, megmasszírozom a porcukorral, hogy körbe-körbe mindenhol teljesen bevonja, majd vissza sorakoztatom őket a tepsire. Ha már mind porcukros szitával még egy vékony réteg porcukrot hintek a tetejükre.

5 megjegyzés:

Piszke írta...

Görög (krétai ,bocsánat :)) karácsony lesz majd a blogon?

Fahéj és Feta írta...

Piszke, persze, hogy lesz! Lesz egy általános, hogy hogy is zajlik és lesz személyes poszt is.

Reni írta...

Várom a karácsonyi bejegyzéseket :)

Addig is hajítok néked egy körkérdést -> http://renidani.blogspot.com/2009/12/tukorkerdes-legekedvencebb-vs-leggazabb.html

szepyke írta...

Ho, ho, ho, ho! Hát már nálad is esik a hóóóóó! Ilyen hideg van már nálatok is?:)))))

Annyira várom a görög karácsonyról a beszámolódat. Anno a Tv Paprikán volt egy görög testvérpár, akik tökéletesen beszéltek magyarul és görög karácsonyi ételeket mutattak!
Már az is nagyon tetszett!
:)

Fahéj és Feta írta...

Esik, de csak a blogon :(.
Itt most "rossz idő" van és le is hűlt 13-14 fokra. Hó nem igazán fog itt esni.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP