Lagana - Λαγανα

2010. március 18.

Tavaly már írtam a tiszta hétfőről, a húsvétot megelőző böjti időszak első napjáról, meg arról, hogy van egy kenyérfajta amit a pékek csak erre a napra sütnek, ez a lagana. Se tavaly, se idén (pedig tavaly igéretet tettem rá, hogy idén itthon készültet eszünk) nem készítettem házilag a mi aznapi laganánkat, hanem a kényelmesebb megoldást választva a pékségben vettem meg.
Ma azonban gondoltam egyet és elkészítettem.

Lagana - Λαγανα

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 cs szárított élesztő (fél kg liszthez való)
1 tk só
2,5 dl langyos víz
5 ek olívaolaj
fehér és fekete szezámmag

A szezámmag kivételével a hozzávalókból tésztát gyúrok. Elég sűrű, kemény tészta lesz belőle. Lisztezett tálba teszem amit alufóliával lefedek és duplájára kelesztem.
Ha megkelt átgyúrom és kb. 1,5 cm vastag hosszúkás, ovális, lapos kenyérré nyújtom-húzom. Sütőpapírral bélelt tepsin lefedve még fél órát kelesztem, ez után víz és olívaolaj keverékével megkenem a tetejét, megszórom fehér és fekete szezámmaggal, majd az ujjbegyeimmel benyomkodom. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg szép színt nem kap.

1 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Mint egy jó kis langalló, csak épp nem magyar, hanem görög.:)
Szeretem az ilyen lepénykenyereket, szezámmaggal meg különösen finom lehet.
Azért picit irigyellek, hogy ilyen szuper helyen élsz és tulajdonképpen egy másik nemzetnek is tagja lehetsz, magadévá teheted a nyelvét, hagyományait, ízeit.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP