Marhahúskockák citromszószban - Μοσχαρι λεμονατο

2010. szeptember 26.

Szerintem a görögöknél kétféle főzési mód létezik. Vagy paradicsomosan vagy citromosan készítik el az adott ételt. Na jó ez erős túlzás és csak az én kizárólagos véleményem ez.
Amikor először főztem citromosan marhahúst voltak fenntartásaim az eredményt illetően. De kellemesen csalódtam és nagyon-nagyon ízlett az eredmény. Ma ez készült nekem ebédre, N.-nek pedig vacsorára. A legjobb sültkrumplival, vagy rizzsel, de spagettivel se rossz. Ha valaki rákeres tuti babérlevelet írnak ízesítésként, nos én ezt lecseréletm kakukkfűre és nem bántuk meg. Másrésztől kb. 30 perc amíg odatesszük főni, utána pedig csak rá kell kukatani néha és keverni egyet-kettőt rajta.

Beef in lemon sauce - μοσχαρι λεμονατο

Hozzávalók:
1/2 kg marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
só, bors, kakukkfű (eredetileg babérlevél)
1 nagy citrom leve
2 csapott ek. liszt
olívaolaj

A húst felhevített olívaolajon minden oldalról aranyszínűre pirítom, majd hozzádobom az apróra kockázott vöröshagymát, sózom és fűszerezem, és addig pirítom amíg a hagyma is picit üveges nem lesz. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy kb. egy kisujjnyival a hús fölött legyen a víz. Megvárom amíg felforr és utána picit nyitott fedőnél, lassan főzöm kb. 2 órát. Néha ránézek és megkeverem. Ha letelt a kb. 2 óra, kicsavarom egy nagy citrom levét, hozzáadok 2 csapott evőkanál lisztet, kevés hidegvizet és csomómentesre keverem, akkor jó, ha sűrűn folyós. Ezzel besűrítem a hús levét (amiből épp kilátszanak a husi csücskei, ha kevesebb a víz kipótolom) és még 20-30 percig nagyon lassan főzöm.

4 megjegyzés:

Nelli írta...

Nagyon finom lehetett.Spagettival most el tudnám képzelni.
Ilyen piros tálat nem sikerült vennem, de a kéket és a zöldet nagyon szeretem.:-)

Agni írta...

Aha, így így van: minden mezei főtt étel vagy paradicsomosan vagy citromosan készül. A többi az ünnepekkor. Viszont én imádom a rengeteg féle pitát:)

Agni írta...

Ja és nekem is van ilyen tálkám, csak barna:)

Viktoria írta...

Ágni,
Akkor ugy látszik nemcsak nekem ez az èszrevètelem az ételek elkészítési módjáról :D.
Nekem is van barnában is, a zöldet meg nemrég összetörtem. Azt hiszem egy sárgával fogom pótolni.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP