Szilvalekvár

2010. szeptember 9.

Mivel idén az eperszezon kellős közepén először a kórházban, majd otthon voltam szigorú ágybanfekvésre kötelezve elmaradt az idei "piros" lekvár elkészítése. Azért piros a lekvár neve, mert amikor N. reggelire lekváros pirítóst kér akkor mindig úgy kéri, hogy az én lekváromból csináljak neki egy szelet piros és egy szelet sárgát.
A mi városrészünkben minden kedden reggel van piac. Tegnapelőtt vettem egy kevés szilvát, hogy mégiscsak elkészüljön az idei piros lekvárunk. A netet és a szakácskönyveimet áttúrtam szilvalekvár főzési tippekért. A dolog legtöbbször ott bukott meg, hogy vegyük elő a gázlángelosztót. Nekem kerámilapos villanytűzhelyem van. Majd órákon át tartó lábos mellett álló kevergetésekről szólt a receptek többi része. Találtam még jópár sütőben való elkészítési módot, de azt nem találtam szimpatikusnak.
Mivel egy napközben alig alvó 3 és fél hónapos mellett nem lehet órákon át a tűzhely mellett álldogálni gondoltam egyet és úgy dönttem kipróbálom az eddig majd minden gyümölcsnél bevált lekvárfőzési technikámat. Úgy gondoltam vagy eszük piros lekvárt idén vagy nem. És bevált! Ma reggel teszteltem az eredményt és igencsak finom lett. És nem utolsó sorban gyorsan és fröcsögésmentesen elkészül.

Plum marmalade

Hozzávalók 3 db kb. 3 dl-es üveghez:
80 dkg tisztított-magozott szilva
30 dkg kristálycukor
1 kis citrom leve (kb. 2 evőkanálnyi)

A szilvát megmostam, kimagoztam és felkockáztam. Így lett 80 dkg tisztított-magozott gyümölcsöm. Ezt egy nagy lábosba tettem és rámértem 30 dkg kristálycukrot és jól átkevertem, majd hagytam úgy 10-15 percet állni, hogy levet eresszen. Ez után nagy hőfokon elkezdtem főzni és amikor felforrt, közepesre vettem vissza a hőmérsékletet és kb. 5 percet főztem így. Ekkor elővettem a botmixert és teljesen összezúztam a gyümölcsdarabokat, belecsavartam a citrom levét és alacsony hőmérsékeleten (mintha húslevest gyöngyöztetnénk, épp csak bugyogjon) fél órát főztem úgy, hogy kb 10 percenként kevertem rajta egyet. Szép piros színe lett és kellően besűrűsödött. Steril üvegekbe töltöttem, amiket lezárás után pár percre fejre állítottam, majd szárazdunsztban hagytam őket kihűlni.

Nem, a cukortól nem lesz túl édes!
Szép sűrű lekvár lesz belőle, na jó persze nem az a fajta amiben megáll a kanál és késsel kell vágni, de elég jól besűrűsödik mindenféle dzsemfix nélkül is.

8 megjegyzés:

Nelli írta...

Szia!
Én is majdnem így főztem, de Én cukor helyett a dr.Oetker befőző cukrát használtam.Most hűlnek a dunsztban.

Alexandra írta...

Idén én is főztem be szilvalekvárt, de cukor nélkül és villanytűzhelyen.
Teflon fazékba tettem fel a kimagozott szilvát, és nagyon alacsony hőfokon főztem, amíg be nem sűrűsödött. Kb. egy napig főztem így és az elején csak ritkán kavartam meg, az utolsó egy órában meg egy kicsit sűrűbben, talán 10 percenként. Amikor már kezdett tényleg jól besűrűsödni, akkor le is fedtem, hogy ne köpködjön mindent tele.
Érdemes kipróbálni, mert a szilvának semmi nem kell, hogy sűrű és édes legyen.
Igaz, az eredmény nem lett ennyire szép piros :)

Ami írta...

Mmmm, nagyon guszta :)

Zizi írta...

Pedig a sütőben sütős nagyon szuper! Jó érett szilva kell hozzá, így nem kell belerakni cukrot! Édes lesz, mint a méz, el se hiszed, hogy nincsen benne cukor és kevergetni sem kell. Hidd el, fincsi! :)

Csibe írta...

Micsoda szép színe van!

Timea írta...

Köszi, lekvárt szeretnék befőzni éppen, a dzsem fix pedig itt ismeretlen, vagy csak rossz boltok vannak a közelünkben.
Viszont a barack eltevéssel nem tudom mi legyen, lévén itt az udvaron raknak tüzet, és úgy főzik, vicceskedtek velem, mikor mondtam, hogy mi hogyan főzzük be.:-)

Ciripbogár írta...

nagyszerű a blogod, örülök, hogy rátaláltam.

Viktoria írta...

Alexandra,
hát engem semmivel se lehetne rávenni, hogy valamit egy napig főzzek. Szerintem a férjem boldondnak is nézne, ha egy ilyen hadműveletbe fognék :D

Zizi,
sajna itt még szeptemberben is nagyon meleg van, e miatt ezerszer meggondolom mielőtt beizzítom a sütőt nyáron

Makrigialos,
tavaly nyáron feltettem egy sárgabaracklekvár receptet is, a befőzés címke alatt megtalálod ;)

Ciripbogár,
én meg annak örülök, hogy elnyerte a tetszésedet

A többieknek meg köszönöm a dícsérő szavakat :DD

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP