Fetás párnácskák - Τυροπιτακια κουρου

2011. május 1.

Ezeket a sajtos pitéket mindenhol árulják. Van az apró két falatnyi változata és van a nagyobb normál méretű (mint Magyarországon egy ízeslevél). Lehet enni reggelire, vagy csak úgy ha éppen a főétkezések között megkíván valamit az ember. A κουρου szónak sajnos nem tudom a magyar megfelelőjét, a szó egyébként annak a tészának a neve amiből a pite készül. Sós omlós tésztaféleség. Nekem az egyik kedvencem ez a pite.

Tiropitakia kourou

Hozzávalók:
150 gramm joghurt (1 kis doboz)
a joghurt dobozát megtelítő mennyiségű olívaolaj
37,5 dkg liszt
1,5 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só

töltelék:
20 dkg feta sajt
2-3 ek joghurt

1 tojás a kenéshez

Az olívaolajat a joghurttal elkeverem, sózom és beleszórom a lisztet. Összegyúrom. Egy elég jól kezelhető tésztát kell kapnunk. Lehet, hogy nem lehet szép simára kidolgozni, nekem sem sikerült. Lehet ha nem kézzel, hanem géppel gyúrtam volna akkor szép sima lett volna a tészta. A fetát villával összetöröm és elkeverem a joghurttal.
Kinyújtom, szép vékonyra 2-3 mm-esre. Nagy pogácsaszaggatóval, nagy pohárral, vagy mint én, speciális pitekészítővel (ilyennel) kiszaggatom, mindegyikre teszek a töltelékből és összehajtom őket a pitekészítővel, hogy félhold formát kapjak. A széleit jól összenyomkodom, most már tudom villával kellett volna, hogy ne nyíljon ki. Megkenem a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm amíg szépen meg nem pirul. Kb. 20-25 perc.

A fenti adagból lett 13 db 6,5 cm átmérőjű és 13 db 8,5 cm átmérőjű köröm amit megtöltöttem.
Műanyag ravioli vagy műanyag derelye készítőként árulják a szerkezetet amivel én csináltam.

6 megjegyzés:

Reni írta...

Hú Viki, mi imádjuk az ilyen sós süteményeket! Ezt biztos, hogy el fogom készíteni! Köszi a receptet :]

Viktoria írta...

Szívesen!
Csakt tényleg jól nyomkodd össze a széleit, mert különben szétnyílnak sütés közben és kifolyik belőlük a megolvadt feta.

Flögi írta...

Nyamm, két hónapja csak salátán élünk. Az édességeket felőlem eltötölhetik a Föld színéről, nem bánnám, de a sós sütikért odavagyok, most megindult a nyálelválasztásom. Jó lenne egy kicsi "kőld fényposttal".

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon guszta! Meg tudnád mondani , hogy az olívaolaj mennyi lehet deciben mérve? Köszi! Orsi (swe)

Viktoria írta...

Flögi,
érdemes kipróbálnod ha a sósakat szeretitek jobban!
Kitartás a diétához!

Viktoria írta...

Orsi (swe)
Az olaj az 130-135 gramm.
Bocs, hogy nem deciben adom meg, lemérni egyszerűbb volt.

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP