Húsgombócok paradicsomszósszal - Κεφτεδακια με σαλτσα ντοματας

2011. június 18.

Ismét ritkábbak lesznek a bejegyzések, bár eddig se voltak túl gyakoriak, de talán javuló tendenciát mutattak az korábbiakhoz képest.
Nyaralunk. Ez a legjobb kifejezés rá. Otthagytuk a nyáron a hőségtől elviselhetetlen várost és N. munkahelyétől 700 méterre kibéreltünk egy apartmant szeptember elejéig. Így a sziesztaidőben is együtt a kiscsalád, mi a lánnyal ha van kedvünk akkor minden tengerpartozhatunk. Amit ő nagyon élvez, szerintem a szezon végére a parton feleannyi homok lesz, mert minden egyes alkalommal ellenőrzini kell, hogy még mindig ugyanolyan íze van-e :). Főzési lehetőség van. Bár eléggé korlátozott módon. Aki volt már akár Görögországban, vagy akár más mediterrán országban apartmanban nyaralni az tudja miről beszélek. Egy főzőlap van a konyhában amire egyszerre két lábost lehet feltenni. Sütő egyáltalán nincs. Mosogató, miniatűr hűtő, szagelszívó, és kb két kávéscsésze befogadóképességű konyhaszekrény. Az össz felszerelésem az áll egy nagyobb és egy kisebb lábosból, egy serpenyőből, 3 villából, 3 késből, 3 kanálból és 3 pohárból. A körülmények eléggé táboriak. A lányzó egy nagy sárga lavórban fürdik minden este, úgy, hogy az egész szoba úszik utána a kipancsolt víztől :D, de ő rettentően élvezi!  A fürdőszoba az olyan pici, hogy épp meg lehet benne forudulni a saját tengelyünk körül :). Az apartman amit találtunk az nem a legújabb építésű kb 25 évvel ezelőtt lett kész, de tiszta, a tengerpart 2 perc séta. N.-nek nem kell naponta 30 km-t oda és vissza autóznia, azaz havonta megspórolunk 1800 km-t. És sokkal többet van velünk.
És akkor következzen a recept:
A még hónap elején feltett faltatnyi húsgombócok variációja ez a könnyen és gyorsan összedobható étel. Finom spagettivel és sült krumplival is egyaránt. Lehet előétel akkor készítsük fele mennyiséből két főre, de  a lenti mennyiség körettel főételként is megállja a helyét.

Meat balls in tomato sauce - Keftedakia me saltsa tomata

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
2-3 ek friss apróra vágott petrezselyem
só, bors
2 ek olívaolaj
2-3 ek sűrű joghurt
1/2 csésze kétszersült morzsává darálva
1 közepes hagyma nagyon apróra vágva

A szószhoz:
250 ml paradicsomszósz, az amelyik kicsit darabosabb (itt házi paradicsomszószként árulják)
1-2 ek friss apróra vágott petrezselyem
egy pici fej hagyma apróra kockázva
csipet cukor
só, bors
pici víz

A húsgombóchoz a hozzávalókat alaposan összedolgozom és diónyi golyókat formálok belőlük. Egy serepenyőben pici olajat hevítek és minden oldalukról megpirítom őket. Papírtörlőre szedem és leitatom a felesleges olajat.
A serpenyőben amiben a húsgombócokat sütöttem, ha kell akkor még öntök egy kevés olivaolajat és a hagymát megprirítom. Sózom, borsozom, felöntöm a paradicsomszósszal és kb 1 dl vízzel, hozzáadom a petrezselymet és a csipet cukrot. Megvárom amíg elkezd forrni és beledobom a kész húsgombócokat, majd kb 10 percig lassan tűzön rotyogtatom. Tálaláskor lehet meg lehet szórni még egy kevés friss petrezselyemmel. Ha főételként akarjuk tálalni akkor nagyon finom sült krumplival vagy spagettivel és reszelt sajttal.

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Hű,de jól néz ki!A fotó pedig gyönyörű!:)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP