Pizza "görögösen"
2010. október 16.
Ma ezt találtam ki magamnak ebédre, N.-nek pedig vacsorára. Az övét este frissen fogom készíteni, mert a pizza szerintem csak frissen jó.
A nekem bevált pizzatészta a langalló tésztája, annyi különbséggel, hogy ha pizzát sütök, akkor kb. 2 evőkanál olívaolajat is beledagasztok a tésztába.
Hozzávalók egy egyszemélyes pizzához (24 cm):
15 dkg liszt
csipet cukorű
3 g szárított élesztő
1/2 kk. só
125 ml langyos víz
1 ek olívaolaj
görög feta
egy pici fej lilahagyma
pár szem olajbogyó
reszelt sajt (nekem gouda volt)
3 ek. paradicsomszósz (az amelyik a paradicsomlére hasonlít)
oregano
A lisztet elkeverem az élesztővel és a cukorral, rászórom a sót, beleöntöm az olívaolajat és a langyos vizet. Mixerrel kb. 5 percig dagasztom, kézzel szép kerek bucit formázok belőle, lisztezett tálba teszem és folpackkal lezárom a tál tetejét. Megvárom amíg duplájára kel.
A paradicsomszószhoz adok egy kevés borsot, egy kávéskanálnyi olívaolajat és elkeverem. A fetát felkockázom, a hagymát félfőre vágom, az olajbogyókat pedig négybe vágom.
Ha megkelt a tészta akkor átgyúrom és kb. 24 cm átmérőjűre nyújtom (nekem ekkora a kerek lapostányérom). Sütőlemezre teszem és 210 fokra előmelegített sütőbe teszem 3-4 percre, hogy épphogy elősüljön.
Kiveszem , megkenem a paradicsomszósszal, megszórom a reszelt sajttal (nekem gouda), nem kell sok belőle, talán egy bő marék volt, úgy hogy mindenhova kellemesen jusson. Rászórom a fetát, az olajbogyót és a hagymát, úgy hogy mindenből mindenhova jusson. Meghintem a tetejét oregánóval és visszateszem a sütőbe kb. 16-17 percre.
A tészát azért teszem be elősülni egy pár percre, hogy a szósz ne áztassa szét és így tuti mindenhol szépen átsült lesz. A reszelt sajtot pedig azért kerül a szószra közvetlenül, mert összeolvadva a szósszal klassz szaftos lesz a pizza.
Lehet még friss paradicsomszeleteket is tenni rá pluszban feltétként.
5 megjegyzés:
Nagyon szép lett, és guszta a feltét is! Nálunk is pizza lesz vacsira, igaz kissé húsosabb verzióban!
Nálunk ma pont pizza volt (mélyfagyasztott, de mi is szoktunk magunk csinálni). Nálam a paradicsomszószba kerül még fokhagyma, oregánó és bazsalikom is. Mi azt szeretjük, ha szétpukkad a sajttól és előbb tesszük rá a feltéteket (leginkább sonkét, gombát és tonhalat szeretjük) és a tetejére meg annyi sajtot, hogy vagy egy centi legyen, aztán mi is megszórjuk oregánóval. Viszont egyet árulj el, mi a trükkje, hogy a széle olyan felpödört legyen, mint az étterminek? Mi kis, pizzanyújtó hengerrel nyújtjuk ki a bucit, de akkor a széle is lapos lesz. Azt az ujjaiddal nyomkodod valahogy ilyenné? De hogy lesz ilyen egyenletes? :-)
Most kellemes emlékeket idéztél fel bennem.Pár éve ettünk Görögországban pizzát,de azóta sem sikerült soha ahhoz hasonlót találni.Pizzát rengeteget ettünk,rengeteg helyen,de olyan görög pizzát soha sehol.Azóta is mindig emlegetjük,annyira finom volt.Nei Pori-n jártunk.
Padparadsa,
köszönöm :). Én is szoktatm húsosabb verziókat is csinálni, de ez most külön jól esett hogy hústalan volt.
Flögi,
Én is kis pizzanyújtó hengerrel nyújtom és a széle az picit vastagabb lesz ahogy középről kifelé nyújtom és forgatom körbe körbe a tésztát.
Ha nem görögös változatot csinálok, akkor én is a szószba teszem az oreganot. Viszon a nem görögös változatnál is a szószra mindig kerül egy egészen kevés reszelt sajt. Ettől a pici trükktől a pizza sokkal szaftosabb lesz. Aztán a felét és a tetejére a "rendes adag" reszelt sajt jön.
Edó,
ez a pizza "csak" a feltét miatt görög. Ha utcán árusnál veszed akkor általában paradicsomszósz, sonka, paprika, gomba és sajt van rajta. De próbáld ki és lehet megleled amit kerestél ;)
Hmmmm imádjuk a pizzát és nagyon guszta fotó!
Tutira nekiugrok majd valamelyik hétvégén!
Megjegyzés küldése