Freddo - Φρεδδο

2009. augusztus 25.

Még mielőtt végleg vége van a nyárnak gyorsan felteszem ide a görögök másik kedvenc hideg kávéját a freddo-t. Ezt a kávét az olaszoktól vették át, igazából capuccino freddo-ként ismerik, de az egyszerűség kedvéért mindenki csak freddoként rendeli. Illetve, mint az összes görögországban kapható kávénál itt is hozzáteszik a rendeléskor, hogy hány cukorral isszák, illetve, hogy tejhabbal kérik.
Karácsonykor a Mikulás jóvoltából a konyhánk bővült egy kapszulás nespresso géppel, így már semmi akadálya annak, hogy itthon is bármikor elkészítsem a párom nyári kedvencét a freddot.

Freddo at home

Hogy készül? Először is főzök egy dupla espressot, amihez adok 4-5 jégkockát, 1 tk cukrot (aki cukor nélkül issza kihagyja, aki többel az többet ad hozzá) és tejhabosítóval 10-15 másodpercig keverem, hogy a kávé lehűljön és a cukor feloldódjon. A lehűlt kávét a jégkockákkal együtt egy magas-karcsú freddopohárba öntöm. Hideg tejből vagy kávétejszínből (kb. 30 ml) tejhabosítóval tejhabot készítek amit a kávé tetejére öntök. Beledobok egy szívószálat és kész is. Tejhabosító hiányában, a kávét a jégkockákkalval egy shakerben jó alaposan összerázzuk és pohárba töltjük, a tejhabot pedig blenderrel tudjuk elkészíteni.

freddo collage

Görögországban népszerű másfajta kávék:

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon guszta:)

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP