Freddo - Φρεδδο
2009. augusztus 25.
Még mielőtt végleg vége van a nyárnak gyorsan felteszem ide a görögök másik kedvenc hideg kávéját a freddo-t. Ezt a kávét az olaszoktól vették át, igazából capuccino freddo-ként ismerik, de az egyszerűség kedvéért mindenki csak freddoként rendeli. Illetve, mint az összes görögországban kapható kávénál itt is hozzáteszik a rendeléskor, hogy hány cukorral isszák, illetve, hogy tejhabbal kérik.
Karácsonykor a Mikulás jóvoltából a konyhánk bővült egy kapszulás nespresso géppel, így már semmi akadálya annak, hogy itthon is bármikor elkészítsem a párom nyári kedvencét a freddot.
Hogy készül? Először is főzök egy dupla espressot, amihez adok 4-5 jégkockát, 1 tk cukrot (aki cukor nélkül issza kihagyja, aki többel az többet ad hozzá) és tejhabosítóval 10-15 másodpercig keverem, hogy a kávé lehűljön és a cukor feloldódjon. A lehűlt kávét a jégkockákkal együtt egy magas-karcsú freddopohárba öntöm. Hideg tejből vagy kávétejszínből (kb. 30 ml) tejhabosítóval tejhabot készítek amit a kávé tetejére öntök. Beledobok egy szívószálat és kész is. Tejhabosító hiányában, a kávét a jégkockákkalval egy shakerben jó alaposan összerázzuk és pohárba töltjük, a tejhabot pedig blenderrel tudjuk elkészíteni.
Görögországban népszerű másfajta kávék:
1 megjegyzés:
Nagyon guszta:)
Megjegyzés küldése