Csokoládés trüffel - Τρουφακια

2010. október 26.

Már említettem, hogy itt nagyon népszerűek a pici tortácskák és a falatnyi-kétfalatnyi sütemények.
Mondjuk úgy, hogy az alap verziót már feltettem ide augusztus végén. Az N. kedvence. Következzen most az én két kedvencem közül az egyik. Az otthoni változat a ronda de finom jelzőt kaphatná. Legyen mentségemre, hogy nem vagyok se cukrász, se fényképész.

truffles

Hozzávalók 12-14 darabhoz:
A piskótához:
7 dkg cukor
3 tojás sárgája
3 tojás fehérje
6 dkg liszt
2,5 dkg kukoricaliszt

A krémhez:
20 dkg étcsokoládé
2,5 dl tejszín

A sziruphoz:
10 dkg cukor
10 dkg víz

A hempergetéshez:
csokoládédara

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral addig verem amíg sűrű fehér krémet nem kapok. A fehérjét egy csipet sóval szintén nagyon kemény habbá verem. A tojássárgás krémhez keverem a felvert fehérje felét, hogy fellazítsam, majd kétrészletben beleszitálom a kétféle lisztet és végül körkörös mozdulatokkal beleforgatom a maradék fehérjehabot. Nyomózsákba töltöm aminek a végére egy sima kb. 0,5 cm átmérőjű csőrt tettem és sütőpapírra vagy szilikonlapra 3-4 cm-es korongokat nyomok (24-28 db-ot) kicsit szellősen mert megnőnek. Előmelgített 200 fokos sütőben 11-14 percig sütöm, amíg szép arany színe nem lesz. Ha kihűlt óvatosan lehúzom őket a papírról.
A sziruphoz a cukrot a vízzel 2 percig forralom, majd langyosra hűtöm.
A krémhez a csokoládét aprítógépben durvára aprítom, a tejszínt felforralom és ráöntöm az aprított csokoládéra. Addig kevergetem amíg a csokoládé teljesen fel nem olvad és szép egyenletes sima krém nem lesz. Hűtőben addig hűtöm amíg sűrűn folyós nem lesz. Ekkor robotgéppel felverem. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl mert szétválhat. A krém kb 1/4-ét tegyük félre, a többi töltsük be a korongokba.
Összeállítás:
A korongokat a szirupban "megfürdetjük", ne áztassuk őket szét, de hagyuk pár másodpercig hagy szívjanak magukba a sziprupból. Sütőpapírra sorakoztatom őket a talpukkal felfelé és nyomózsákból a korongok felére bőven nyomok a krémből, majd az üres korongokkal befedem őket és kicsit összenyomom őket. A félretett krémmel a korongok külsejét vékonyan megkenem és csokoládédarába hempergetem őket. Célszerű mindegyiket külön muffinpapírkába ültetni és úgy kínálni.

Read more...

Beba napló - 5 hónapos lett

2010. október 22.

Kis Fahéj tegnap 5 hónapos lett.
Még kedden megkaptuk az oltást. 64 cm és 5800 gramm per pillanat a hölgyemény. Begyűjtöttük az első betegségünket is egy középfülgyulladást, amire antibiotikumot kap szirup formájában. A színe eléggé vad fukszia, viszont nagyon jó eper illata van. Az ízéről nem tudok nyilatkozni, de nem lehet nagyon rossz, mivel eddig még egyszer sem köpte ki. Maga a betegség nem nagyon zavarja őt, legalábbis én úgy látom, hogy nem okoz neki sem fájdalmat, sem kellemetlenséget. Még hőemelkedést se produkált.
Az oltásokat egyébként utáljuk. Én ilyenkor mindig úgy érzem kb. 2 napig, mintha nem is az én gyerekem lenne. Ha nem alszik akkor nagyon nyűgös, ölbebaba szeretne lenni. Az étvágya hát hanyagolható ezeken a napokon.
A doktorbácsi javaslatára elkezdhetünk tejpépet enni, amivel lassan-lassan napi egy étkezést lehet kiváltani. Hát nem mondanám, hogy túl nagy sikert aratott eddig. Azt nem mondanám, hogy nem ízlik neki, de az almapürét amiből a múlt héten kóstoltunk pár kiskanállal azt sokkal szívesebben ette.
Kézügyességben sokat fejlődtünk ebben a hónapban. Már minden felé nyújtott dologért azonnal nyúl, megfogja és természetesen azonnal a szájába tömi. A járókát és a játszószőnyegét nagyon szereti és újdonságként szívesen elüldögél 5-10 percet az etetőszékében amíg én például mosogatok, elkészítem a tápszerét stb. A járókában a körülötte lévő tárgyakért magától nyúl, megfogja őket és természetesen a szájába tömködi. Pár napja kicsit hűvösebb van, ezért hosszúujjú van rajat és felfedezte, hogy milyen jól lehet csócsálni a felsőnk ujját. A hasonlétet még mindig nem szereti, de most már emeli a fejét és kedvétől függően vagy kurjongat, vagy sír hozzá. Szereti nézegetni a kezét és ha valami feliratos felsőrész van rajtam, akkor imádja birizgálni a feliratot.Sétálni nagyon szeret, bár a múltkor az egyik üzlet gyerekosztályán előadott egy kis műsort, még szerencse, hogy más gyerekek is ordítottak körülöttünk. Aztán ezt megismételte a postán és hazafelé a buszon is. Bár ezzel elértük azt, hogy a pénztárnál és a postán is rögtön sorra kerültünk mindenféle várakozás nélkül.
Beszédfejlődésről azt tudnám mondani, hogy vannak napok amikor be se áll a szája és dumál egyfolytában, vannak napok amikor ezt kissebb intenzitással adja elő. Rájött, hogy hogy kell sikítani és ez annyira tetszik neki, hogy van hogy fél órán keresztül mást se csinál, csak dumál és sikongat.
Folyt köv. egy hónap múlva.

DSC08699

Read more...

Pizza "görögösen"

2010. október 16.

Ma ezt találtam ki magamnak ebédre, N.-nek pedig vacsorára. Az övét este frissen fogom készíteni, mert a pizza szerintem csak frissen jó.
A nekem bevált pizzatészta a langalló tésztája, annyi különbséggel, hogy ha pizzát sütök, akkor kb. 2 evőkanál olívaolajat is beledagasztok a tésztába.

Greek style pizza

Hozzávalók egy egyszemélyes pizzához (24 cm):
15 dkg liszt
csipet cukorű
3 g szárított élesztő
1/2 kk. só
125 ml langyos víz
1 ek olívaolaj

görög feta
egy pici fej lilahagyma
pár szem olajbogyó
reszelt sajt (nekem gouda volt)
3 ek. paradicsomszósz (az amelyik a paradicsomlére hasonlít)
oregano

A lisztet elkeverem az élesztővel  és a cukorral, rászórom a sót, beleöntöm az olívaolajat és a langyos vizet. Mixerrel kb. 5 percig dagasztom, kézzel szép kerek bucit formázok belőle, lisztezett tálba teszem és folpackkal lezárom a tál tetejét. Megvárom amíg duplájára kel.
A paradicsomszószhoz adok egy kevés borsot, egy kávéskanálnyi olívaolajat és elkeverem. A fetát felkockázom, a hagymát félfőre vágom, az olajbogyókat pedig négybe vágom.
Ha megkelt a tészta akkor átgyúrom és kb. 24 cm átmérőjűre nyújtom (nekem ekkora a kerek lapostányérom). Sütőlemezre teszem és 210 fokra előmelegített sütőbe teszem 3-4 percre, hogy épphogy elősüljön.
Kiveszem , megkenem a paradicsomszósszal, megszórom a reszelt sajttal (nekem gouda), nem kell sok belőle, talán egy bő marék volt, úgy hogy mindenhova kellemesen jusson. Rászórom a fetát, az olajbogyót és a hagymát, úgy hogy mindenből mindenhova jusson. Meghintem a tetejét oregánóval és visszateszem a sütőbe kb. 16-17 percre.

A tészát azért teszem be elősülni egy pár percre, hogy a szósz ne áztassa szét és így tuti mindenhol szépen átsült lesz. A reszelt sajtot pedig azért kerül a szószra közvetlenül, mert összeolvadva a szósszal klassz szaftos lesz a pizza.
Lehet még friss paradicsomszeleteket is tenni rá pluszban feltétként.

Read more...

Eszterházy torta

2010. október 13.

Hétfőn volt N. születésnapja. Idén is én készítettem itthon a tortáját és ismét próbáltam valami magyaros-hagyományos tortát készíteni. Ez a torta az én nagy kedvencem. Az utóbbi években mindig ezt kértem a szülinapomra, de nem ám akárhonnan. Ami nekem az "igazi" Eszterházy tortát jelentette azt két helyen árulták Budapesten. A Szamos Marcipán cukrászdában, illetve a Hungária szálló alatti cukrászdában. Amit a többi cukrászda árul az szerintem minden csak nem ez a torta.
Na de vissza a tortához. Először is azt gondoltam nehezebb lesz megcsinálni, de végül nem volt vészes. Ízre teljesen visszaadja a fenti két cukrászdában fellelhető "eredeti" ízt. Nagyon finom lett!
A róla készült kép viszont borzalmas. Mire hétfőn fotózható állapotba került addigra majdnem teljesen besötétedett. Aztán este beleszúrtam 3 csillagszórót, ami szépen bepöttyözte a hófehér cukormázat. Jó ez csak élőben látható, de akkor is. Tegnap meg a nappali fény nem kedvezett, mert a Szahara felől fújó forró szél, homokot is hozott magával, amitől olyan misztikus fényviszony volt tegnap egész nap. Szóval isteni finom torta, botrányos képpel illusztrálva.
A receptet innen vettem. Némi változtatást eszközöltem rajta, mert nem szeretem a zselatint használni, így kukoricaliszttel helyettesítettem, a tetejére cukormáz került fondant helyett és  a krémbe kerülő tojások számát is lecsökkentettem egyre, mert utálom a tojástól szagló krémeket.....

Eszterhazy torte

Hozzávalók egy 23 cm-es tortához:
Tortalaphoz:
10 tojásfehéje
30 dkg cukor
33 dkg darált dió
2 dkg liszt

Krém:
2,5 dl tej
1 tojás sárgája
4 dkg kukoricaliszt
5 dkg darált dió
12 dkg cukor
30 dkg vaj szobahőmérsékletű
1 ek konyak

Máz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 ek citromlé
5 dkg étcsokoládé

darált dió a torta szélére

A tortalapokhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd tovább verve fokozatosan beleszórjuk a cukrot. Beleforgatjuk a darált diót és a lisztet. Én három részletben sütöttem a sütő lapos tepsijén, úgy, hogy mérleggel megmértem a kész hab súlyát azt elosztottam 10-el. Majd két tepsinyit úgy sütöttem, hogy a habot a teljes tepsi méretére kikentem, ezekre került 4/10 és 4/10-ed hab, a harmadik tepsit pedig úgy kentem meg, hogy ki tudjam vági belőle a 23 cm-es lapot a maradék 2/10 habbal. 220 fokos sütőben 7-8 perc kell nekik.
A habot sütőpapírra kentem, így könnyen le tudtam húzni róla, majd kivágtam 5 db 23 cm-es lapot.
A krémhez a tojássárjáját fehéredésig habosítottam 4 dkg cukorral. A tejet a maradék 8 dkg cukorral elkezdtem melegíteni, majd egy keveset a tojáshabhoz kevertem, hozzáadtam a kukoricalisztet és csomómentesere kevertem. A tojásos masszát a tejhez öntöttem folyamatos keverés mellett és addig kevertem és melegítettem amíg be nem sűrűsödött. Nagyon sűrű lesz! Rögtön kiönöttem egy tálba és folpackot nyomtam rá, hogy ne bőrösödjön meg. Kihűtöttem. A vajat, a darált diót, a konyakot és a kihűlt krémet robotgéppel kihabosítottam és hűtőbe tettem úgy két órára.
A cukormázhoz a tojásfehérjét kemény habbá verem, majd tovább verve, fokozatosan hozzáadok először 12 dkg porcukrot, ha nagyon folyós akkor addig adagolom amíg sűrűn folyós nem lesz. Ez nekem 20 dkg porcukornál volt, de én L-es tojást használtam. Belekevertem 1 evőkanál citromlevet és kész is.
Az étcsokit megolvasztottam pici zacskóba tötöttem amin nagyon pici lyukat vágtam és középről kiindulva spirálisan köröket húztam, majd fogpiszkálóval áthúztam őket átlósan.
Összeállítás:
A krémből kb. 20 dkg-nyit félreteszek a külső kenéshez és a tetjére díszítéshez. A maradék krémet betöltöm a lapok közé, majd körbe is megkenem vékonyan a tortát. A tetejére rásimítom a cukormázat, a kész máz kb. 1/3-ada kellett rá, ebbe belerajzolom a köröket, belehúzom az Eszterházy mintát, az oldalára kézzel darált diót nyomkodok, végül a tetejét körbe a maradék krémmel díszítem.

Ötlet:
A csokhoz keverjünk egy kevés tejszínt, mert akkor nem keményedik vissza teljesen és nem fog törni és "pattogni" szeleteléskor.
A cukormázat ne kenjük ki teljesen a tortaszéléig, mert akkor a szélére nyomott díszítés le fog csúszni (mint ahogy nekem is tette :(( ). Tehát kb. fél centire a szélétől kezdődjön a cukormáz.


Read more...

Bifteki (Μπιφτεκι) és hamburgerzsemle

2010. október 3.

A bifteki mondhatjuk úgy, hogy a görögök hamburgerhúsa. Ahány ház annyiféle elkészítési módja van. A legfinomabb, ha szabadtűzön grillezzük, esetleg télen a kandallóban lévő parázs fölött, mint anyósoméknál, de ha egyikre sincs lehetőségünk, akkor egy teflonserpenyőben épp egy csepp olajon süssük szép pirosra mindkét oldalát. Itt főként sültkrumplival és salátával fogyasztják, hamburgerként nem túl népszerű.
Én azt a változatot készítem amibe nem kell tojás. A tojásos verziónak teljesen más íze és állaga lesz szeritnem.
A képen egy csirkehúból készült változat látható, de az eredeti autentikus az marhahúsból készül. Én a csirkéset kedvelem, magamnak azt csináltam. N. pedig a marhahúsosat, de azt frissen fogom este kisütni.
A hamburgert amennyire lehetett megpróbáltam görögösíteni egy kicsit. És tényleg csak egy kicsit sikerült, mert csak sima sajtom volt itthon, pedig fetát akartam bele tenni, hogy még jobban "autentikus görög" legyen.

"Greek hamburger"

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2-3 ek zúzott kétszersűlt
2-3 ek sűrű natúr joghurt
1 ek olívaolaj
1 közepes vöröshagyma nagyon apróra vágva
só, bors
2-3 ek friss petrezselyem aprítva

A kétszersültet én egy zacskóba teszem és húsklopfolóval (ezt így kell írni??) összezúzom kb. zsemlemorzsás kinézetűre.
A fenti hozzávalókat jó alaposan összegyúrom, emberes húspogácsákat formázok belőlük és szabadtűzön grillen, vagy teflonserpenyőben egy csepp olívaolajon pirosra sütöm mindkét oldalról.

UPDATE: a húshoz annyi joghurtot tegyünk, hogy jól formázható masszát kapjunk, de ne ússzon a joghurtban.
A csirkehúsos ugyanígy készül, de kicsit kevesebb olaj és kevesebb joghurt szükséges hozzá, mert az "vizesebb" hús.

A hamburgerben ez van: a zsömle alsó részét megkentem sűrű görög joghurttal, salátalevelet raktam rá, majd a húspogácsát, mustárt és ketchupot, egy szelet sajtot, paradicsomszeleteket és befedtem a zsömle kalapjával.

HAMBRURGERZSEMLE
A hamburgerzsemléért ezer köszönet Limarának tőle származik a recept. Remélem nem haragszik ha én is közzéteszem, azt hiszem munkáit nem lehet elégszer ajánlani, arany kezei vannak ! Ezt a zsemlét ma csináltam először, és isteni lett!!!!! Olyan igazi hamburgerzsemle!
A recepten annyit változtattam, hogy én nem friss, hanem szárított élesztővel csináltam.

Hamburger bread

4 bucihoz:
30 dkg liszt
8 g szárított élesztő
1 ek cukor
1/2 tk só
20 g olaj
1 kicsi tojás
5 dkg joghurt
1 dl langyos tej

tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag

A tejet meglangyosítottam és feloldottam benne a cukrot. A többi hozzávalót egy tálba tettem, ráöntöttem a langyos-cukros tejet és robotgéppel addig dagasztottam amíg a tál széléről el nem vált. Cipót formáztam belőle, és lisztezett tálban a duplájára kelesztettem. Kelesztés után pontosan 4 részre vágtam (kimértem, nekem 130 gr-osak lettek), bucit formáztam belőlük és sűtőpapíros tepsire tettem őket szellősen. Még egyszer megkelesztettem, felvertem egy tojást és megkentem őket, majd megszórtam őket szezámmaggal. 180 fokon 18-20 perc kell nekik.
Amikor kivesszük akkor keménynek tűnik a külsejük, de ahogy hűlnek, hamburgerzsemlepuhaságúra puhulnak.

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP