Díjat kaptam

2009. október 29.

Tegnap Trinitytől kaptam ezt a kedves díjat. Köszönöm neki, hogy rám is gondolt amikor továbbadta a díjat.

Én a díj továbbadásakor nem neveznék meg konkrétan senkit, mivel minden gasztroblogger oldalát lehet valamiért szeretni, és mert mindenki aki belefogott egy blog írásába megérdemli ezt a díjat! Sok szeretettel tőlem mindenkinek!

Read more...

Gasztrotipp

2009. október 27.

Még áprilisban kaptam egy megkeresést Doctor Peppertől, miszerint egy új gasztro témájú honlap indítását tervezik KicsiVúval és szerettek volna felkérni, hogy mutassam be a görög konyhát. A felkérést elfogadtam, a cikk elkészült, aztán mint tudjuk, nem minden sikerül úgy az életben ahogy azt elterveztük így a honlap indulásának időpontja is többször csúszott.
A Gasztrotipp végül is elkészült és tegnap óta mindenki számára olvashtó!
Az oldal fantasztikus! Modern, elegáns, friss, könnyen áttekinthető.
Az írásomat a görög konyháról más olvashatjátok is itt, valamint pár receptem is felkerült már az oldalra.
De nemcsak tőlem, hanem más tehetséges gasztonómia íránt érdeklődő bloggertársamtól is olvashattok írásokat és recepteket az oldalon.


gasztro tipp

Read more...

Grillázsos csokoládé mousse

2009. október 22.

Múlt hét szombaton kedvenc görög cukrászom édességes sorozatának új részei indultak. Ott láttam ezt a maximum 20 perc alatt összeállítható csodát. Lehet, hogy nem autentikus mousse, mert tojás az nincs benne, de nekem pont azért tesztett megy mert nincs benne és nagyon hamar el lehet készíteni. Csak az készítse el aki imádja a nagyon édes, nagyon csokis, tömény és rengeteg kalóriát tartalmazó édességeket. Fogyókúrázóknak kifejezetten nem ajánlott!

Chocolate mousse with praline

Hozzávalók 4 kis pohárkához:
15 dkg mogyoró
10 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
30 dkg tejszín 35%-os

Egy teflonserpenyőt felforrósítok és apránként beleöntöm a cukrot amit karamellizálok. Amikor szép világos a színe hozzáöntöm a mogyorót és alaposan átforgatom, hogy mindenhol bevonja a karamell. Ha ez megvan azonnal enyhén olajozott sütőpapírra/alufóliára/fém tálcára vagy szilikonlapra borítom és hagyom kihűlni. Egy keveset félreteszek díszítésnek. Ha kihűlt egy konyhai aprítógépben szinte krémesre aprítom.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom és picit hagyom hűlni, majd belekeverem a grillázsmasszát és alaposan kikeverem.
A tejszínhabot keményre verem és a csokis-grillázsos keverékhez keverjük. A belekeveréskor a tejszínhab valamennyire össze fog esni és elég folyósnak fog tűnni a massza, de ne ijedjünk meg. A kész masszát 4 kis pohárba adagolom és 1-1 1/2 órára hűtőbe teszem dermedni. Durvára vágott grillázzsal díszítem.

Chocolate mousse with praline

Read more...

Mennyire vagyok tudatos vásárló?

2009. október 18.

Mandy Tarragontól érkezett hozzám a kérdéssor, hogy mennyire is vagyok tudatos vásárló? Hát szerintem nem igazán. De nézzük a kérdéseket:
1. Írd össze, mire van szükséged!Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
A napi bevásárláshoz szinte soha nem írok cetlit, kivéve, ha olyat akarok főzni vagy sütni amihez olyan hozzávaló kell ami nincs itthon és semmiképp sem akarom elfeljeteni. A kétheti nagy bevásárláshoz elengedhetetlen a lista. Erre a listára azonban nem kerül fel minden, csak azok a dolgok amiket semmiképpen sem szeretnék elfeljteni megvenni. Tejtermékeket, szalámikat például nem írom fel mert azok olyan magától értetődő dolgok, amiket mindig veszek. Az igazság az, hogy még listával is képes vagyok elfeljeteni dolgokat. A legjobb az amikor elkészítem a listát és az üzletben jut eszembe, hogy otthon felejtettem.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Itt ahol én élek szinte teljesen mindegy, hogy hova megyek a szupermarketbe, vagy a piacra zöldségekből szinte mindenhol a helyi termelőktől származó zöldségeket-gyümölcsöket lehet megvenni. A piacon persze egyértelmű, hogy sokkal szebb, olcsóbb és frissebb az áru, így ha tehetem hetente egyszer kimegyek a piacra és ott veszem meg ezeket a dolgokat. Illetve sok mindent hozunk a férjem szüleitől is, akik falun laknak nagy kerttel, ahol zöldségeket és gyümölcsöket is termesztenek, valamint állatokat is tartanak (friss tojás, nem hormonkezelt hús).
Az egyész szigetre egyébként az a jellemző, hogy nagyon védik a saját kis üzleteiket, vállalkozóikat. Szinte egyetlen multi sem taláható meg a szigeten. Amit külföldi üzletláncnak tudnék nevezni és itt is van üzlete az a Lidl. Aztán van egy szupermarketlánc aki a spar láncolathoz csatlakozott, de az üzletlánc tulajdonosa az itteni, helyi üzletember.
Pont most volt nagy vita, hogy beengedjék-e a nagy áruházakat, mert akkor mi lesz a helyi vállalkozókkal??? Végül nagy vita árán, úgy döntöttek, hogy beengedik őket. A Praktikert már építik a reptér mellett és várhatóan lesz Ikeánk és Media Markt-unk is pár even belül.
A fentiek miatt nekem nagyon egyszerű dolgom van a helyi vállalkozók “támogatásával”.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Hát ez nem működik. Az üzletekben (itt nem az élelmiszer üzletkere gondolok) ha veszel valamit, akkor papírzacskó dukál hozzá. Az üzletek erre fel vannak készülve és az ület logójával ellátott zacskóik vannak többféle méretben. Persze jártam már úgy, hogy vettem egy szandált és akkora zacskót adtak hozzá, hogy még én is belefértem volna, mert éppen kifogytak a kis méretűből, de nem volt választásom, mert nem volt nálam másik zacskó ambie bele tudtam volna tenni a szandált. Ekkor persze jó lett volna ha van nálam egy zsakcsó, de nem volt.
A szupermarketben általában az üzlet által adott nejlozacskókba tesszük a megvásárolt termékeket. Persze a pénztárnál lehet vásárolni az Ikeás bevásárlószatyorhoz hasonló anyagú, ráadásul öko zacskókat, de mi még nem vettünk belőle, mert vásárlás előtt szerintem sose jutna eszembe magammal vinni otthonról.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Ebből a szempontból szerencsés vagyok, minden elérhető közelségben van. Piac, szupermarket, pékség, városközpont. A piac 15 perc sétára van, odafelé még okés gyalog, visszafelé inkább a buszt szoktam választani, nem szívesen cipelném 15 percen keresztül a nehéz szatyrokat. A legközelebbi szupermarket kb. 100 méterre van, a pékség 50 méter. Egyértelmű, hogy gyalog megyek. Sokszor a városközpontba is gyalog megyek ami 10 perc séta. Mióta én is itt élek a férjem is sokat használja a buszt. Előtte bevallása szerint mindenhova autóval ment. Most már ő is sokszor válaszja a buszt. Egy buszjegy 0,90 euró, a parkolás első órája 5 euró, utána minden megkezdett óra 40 cent!
Ráadásul idén tavasztól bevezettek egy új rendszert a tömegközlekedés népszerűsítésére. Money Back a szlogenjük. A használt buszjegyeket meg kell őrizni és bizonyos üzletekben kedvezményt adnak, bizonyos összegű használt jegy beváltásával, meghatározott összegű vásárláskor. A legnagyobb helyi szupermarketláncban példáult minden 20 euró után visszakapsz 1 eurót, vagyis “csak” 19 eurót fizetsz, ha van nálad két használt 0,90 eurós jegy (mert a használt jegy értéke mindenképpen 1 euró kell, hogy legyen vagy több), vagy egy 1,30 eurós jegy amit odaadsz “kuponként”. Ami azt jelenti, hogy megvettél két buszjegyet 1,80 euróért, vagy egyet 1,30 euróért, de a szupermarketben visszakapsz belőle 1 eurót. Gondoljunk csak bele. Egy nagybevásárláskor fizetnénk mondjuk 103 eurót, de van nálunk 4 db 1,30 eurós használt jegy (5,20 euró) amiket be tudunk váltani. Így a beváltással "csak" 98 eurót fizetünk és olyan mintha a 4 jegyért csak 20 centet fizettünk volna. Ezzel a módszerrel sok helyen tudsz ilyen “kedvezményhez” jutni. Szupermarketekben, könyvesboltokban, elektronikai üzletkeben, papírboltban…. Szerintem jó ötlet én már elég sokszor éltem vele.

5. Vegyél helyi termékeket!Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Azt hiszem erre a kérdésre már a kettes pontban válaszoltam. Mindent lehet itt is kapni ugyan úgy, persze mindent kicsit drágábban, mivel ami az ország szárazföldi részéről, vagy a világon máshonnan jön, át kell szelnie a fél Földközi-tengert hajóval, így értelemszerűen itt minden drágább. Igen még a benzin is. Mert ugye az is hajóval érkezik a szigetre. A magasabb ár persze nem a helyi termékekre vonatkozik.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Hát ez elég nehéz szerintem. Nem nagyon láttam még újrahasznosíott csomagolású terméket, vagy csak nem kerestem eléggé. Az biztos, hogy itt az üvegvisszaváltás sem divat. Sőt a szelektív hulladékgyűjtés sincs elterjedve. Már elég sok helyen ki van rakva kék kuka, amibe elvileg csak a műanyag dolgokat lehet dobálni, de ezzel sajnos senki nem törődik és mindenki, mindent, mindenhova dobál. Az otthoni szelektív szemétgyűjtés is bajos lenne szerintem, mert a görögök, nem szeretik látható helyen elhelyezni a kukákat a lakásban. A legtöbb helyen a mosogató alatti szekrény ajtajára van felszerelve egy kb. 15 literes kuka. Ami úgy működik, hogy kinyitod a szekrényajtót a kuka teteje felnyílik. Ide elég gázosan férne el 3-4 db kuka a szelektív gyűjtéshez.

7. Kerüld a vegyszereket!Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Tisztítószerek között a sima szupermarketben is meg lehet venni a planet termékeit. Már gondolkoztam a kipóbálásukon, de még nem jutottam el odáig. Egyenlőre még mindig a jól bevált dolgokat vettem meg. Most meg ebben a sertésinfulenza mániában inkább olyan dologkat veszek, mind kézmosásra, mind tisztításra ami fertőtlenítőszert tartlamaz.
Félkész ételeket nem veszek, kivétel egy-két üveges szósz. Pizzát, lekvárokat, paradicsomszószt, amit csak lehet házikészítésűt használok.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Azt hiszem ebből a szempontból én borzasztó szerencsés vagyok. Itt szinte mindig, mindenből van friss termék. Szinte minden folyamatosan terem, hála az éghajlatnak. Így ez nem okoz problémát. Persze itt is előfordul, hogy valaminek nincs szezonja és akkor az importált, de legalább olyan helyről érkezik ahol éppen akkor van szezonja.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Nem hiszem, hogy túl sok egyszerhasználatos dolgot vennénk. Persze vannak dolgok amikről nem tudnék lemondani. Ilyen a papírzsebkendő, nem tudnék rendes “rongy” zsepit használni. Aztán ott van a konyhai papírtörlő. Sokkal higiénikusabbnak tartom a konyharuhánál. Konyharuhám is van, de azt szinte csak arra használom, hogy a tiszta, megmosott kezemet beletöröljem. Aztán ott vannak a női intim higiéniai kellékek, a bébipelenkák (ha eljön az ideje nem hiszem, hogy mosható pelenkát fogok használni), a nedves kéztörlő kendők stb. Ezek borzasztó nagy könnyítést és kényelmet adnak a mindennapoknak és nem biztos, hogy le tudnék mondani róluk. Elektromos fogkefénk, kenyérszeletelőnk, konzervnyitónk nincs. Van viszont szárítógépünk, ami télen nagyon-nagyon hasznos. A mosogatógépnek eddig ellene voltam, de most kezd megváltozni és azt hiszem az új lakásban szeretnék egyet. A ruhákat általában 30 fokon mosom. A fehérek kivételével amiket 40 fokon, illetve kb. 1,5 havonta egyszer plusz fehérítővel 60 fokra teszem őket.

10. Olvasd el a címkéket!Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
A címkéket nem olvasom, nem tudom, hogy valaha fogom-e. Az biztos, hogy élelmiszer tekintetében nem a legdrágább dolgokat, de nem is a legolcsóbbat vásároljuk. Valahol középúton igyekszünk választani. Az ára is megfizethető legyen, de maga a termék is jó minőségű legyen.

A kérdést tovább gurítanám Mirellenek, Cserkének, és mindenkinek aki kedvet érez hozzá ;).

Read more...

Lasagne

2009. október 17.

Nagyon sokszor eszünk tésztát. Vagy maga a főétel tészás vagy azt eszünk "köretként" a főételhez. Az egyhangúság feldobására szoktam készíteni ezt a lasagne-t is. Tulajdonképpen semmi különös, egyszerű bolognai szósszal készül, aminek az ízvilágát a főzéskori hangulatom szokta befolyásolni. Vagyis kedvfüggő milyen fűszereket használok, illetve, hogy adok-e hozzá különböző zöldségeket vagy sem. Ez most a legegyszerűbb alap változat, ráadásul most nem volt elég darálthús itthon (későn eszméltem rá), így csak 1 rétegű lett a lasagne, tehát ha legalább két réteget szeretnénk akkor dupla ennyi hússal számoljunk.

Hozzávalók 1 réteges lasagne-hez (18×26 cm tálhoz):
35 dkg darált hús
1 fej hagyma
kb. 1,5 dl sűrű paradicsomszósz
0,5 dl vörösbor
só, bors, oregano, őrölt fahéj és szerecsendió
olívaolaj
lasagne lapok
reszelt sajt
A besamelhez:
0,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
só, őrölt szerecsendió

Lasagne

A besamelhez a vajat megolvasztom, rászórom a lisztet, majd folyamatos keverés mellett apránként felengedem a tejjel és besűrítem. Sózom és kevés őrölt szerecsendióval ízesítem.
A húsos raguhoz a hagymát apróra vágom, olívaolajon megfuttatom, rádobom a húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, oreganoval, kevés őrölt fahéjjal és szerecsendióval ízesítem. Aláöntöm a vörösbort, a paradicsomszószt, majd pár percig forralom.
Egy tűzálló tál aljára nagyon vékony réteg besamelt kenek, majd kirakom egy réteg lasagne lappal. A lapok tetején szétterítem a húsos ragut és kb. 3 ek besamelszósszal bepöttyözöm a ragut. A ragu tetejére ismét egy réteg lasagne lap kerül amin a megmaradt besamelt szétterítem, majd egy kevés reszelt sajtot szórok rá és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

Read more...

Dobos torta

2009. október 12.

Tegnap volt N. születésnapja. Mindenképpen akartam tortát sütni neki, de arra már nem emlkészem, hogy végül is, hogy döntöttem a dobos torta mellett. Egy biztos, sokat segített a döntésben Maci postja és fényképei. Nem mondanám magam kifejezetten ezen torta rajongójának, de mivel már jóideje nem ettem, úgy gondoltam nekem is szívesen lecsúszna egy-két szelet.
Az eredeti receptért áttúrtam az egész világhálót és azt hiszem meg is találtam itt, ráadásul fényképes fázisképekkel illusztrálva. Gyorsan le is jegyzeteltem, beszereztem a hozzávalókat, ám a recepteket olvasva mindenhol a cukormázas lap elkészítése okozta a legnagybb problémát, ezért sütöttem egy vékony piskótalapot 1 tojásból és kipróbáltam a cukorral való bevonásást, nehogy a nagy napon égjek be, hogy mégse sikerül. Ekkor már láttam, hogy az eredeti recept szerinti 7 tojásból soha, de soha nem fog kijönni 6 db 23 cm-es piskótalap, így úgy gondoltam, hogy mivel 9 tojásom volt még, így 9 tojásból fogom bekeverni a lapoknak valót.
A recept szerint (mindegyik dobostorta recept szerint egyébként) bekeverjük a piskóalapot és sütőpapírra rajzolt körre vékonyan felkenjük a tészaalapot és ezzel a módszerrel 6 vékony piskótalapot sütünk. Tegnap reggel a terveknek megfelelőlen 9 tojásból kevertem be a piskótaalapot, de még az is kevésnek bizonyult, sőt az utolsó 2 lap enyhén szólva szalonnásra sült, így azokat dobhattam ki :(. Hogy miért? Gondolom azért, mert a bekevert piskótamassza sokat állt és ez nem tett jót neki
Ekkor jött a kérdés most a mi legyen, mert 4 lapból nem lesz eredeti dobos tortám, több tojásom nem volt amiből új lapokat tudtam volna sütni, viszont a krémet még szombat este elkészítettem, hogy biztos ami biztos kész legyek a tortával mire N. hazaér a munkából. Szükség törvényt bont, elmentem tehát a legközelebbi cukrászdába, hátha van kész piskótalapjuk. Persze nem volt. Vasárnap hogy is mertem ilyenre gondoloni, hogy lesz nekik!? Hazafelé menet szidtam magamat, hogy mi a fenének kell nekem új dolgokat kipróbálni olyankor amikor fontos lenne, hogy sikerüljenek a dolgok??? Megfogadtam, hogy soha, de soha nem fogom még egyszer megpróbálni megsütni ezt a tortát, vagy ha igen akkor biztos, hogy nem ezzel az egyenként süssünk piskótalapokat módszerrel.
Dühöngésemben és kétségbeesésemben eszembe jutott, hogy megkérdezem a szomszédasszonyomat hátha van felesleges tojása. És volt :D! Persze nem volt pofám 7 db-ot kérni tőle, mint azt ahogy a recept írja, de azért 4 tojásra így is szert tettem.
Bekevertem a 4 tojásból a piskótaalapot és egy kisebb 20 cm-es formába önöttem (16 szeletes helyett 12 szeletes lett) és egyben sütöttem egy vastag piskótát amit aztán 6 vékony lappá vágtam, ami nem volt olyan egyszerű mert ez a forma is elbírt volna még egy tojást, és akkor nem lett volna olyan nehéz szépen szétvágni 6 lapra. A 23 cm-es formába biztosra kell és elég is a 7 tojás az egybesütéstes módszerrel. Mikor mindezen túl voltam és az idegeim is kisimultak, hogy végül is sikerül a tortát összehozni, megfogadtam, hogy ezentúl csak így sütöm és nem egyenként a lapokat.
A torta ízere isteni lett! Igazi dobos torta, igazi dobos krémmel és nem a cukrászdákban kapható, olcsó és egyszerű kakaóporos vajas krémmel töltve. A párom szerint borzasztó finom lett és én is egyet értettem vele. Ráadásul sikerült elég elfogadhatóra díszítenem, ahhoz képest, hogy először készítettem, és főleg ahhoz képest, hogy elég zaklatott idegállapotban voltam a sikertelen tortalapok után.


Dobos torte

És akkor következzen a recept, 23-cm-es tortához (eredeti tojásmennyiséggel):

A piskótához:
7 tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt
4 dkg olvaszott vaj
csipet só

A főzött vajas doboskrémhez:
4 tojás
20 dkg cukor
1,5 dkg vaníliás cukor
20 dkg étcsokoládé
4 dkg kakaópor
23 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj és 3dkg kakaóvaj, én ezt 25 dkg vajjal váltottam ki

A doboscukorhoz:
15 dkg cukor
pici citromlé


Előző este elkészítettem a krémet:
A 4 tojást egy nagy fém keverőtálba ütöttem és hozzáadtam a cukrot és a vaníliás cukrot. Egy lábosban kb. 2 ujjnyi vizet forraltam, közepesre vettem vissza a hőfokot, majd a tojásos cukorral teli keverőtálat fölé tettem. Kézimixerrel nagy fokozaton elkezdtem habosítani és folyatamatosan verve kb. 6-7 perc alatt sűrű, habos krémmé főztem a tojásos-cukrot a gőz fölött. Szintén gőz fölött meglovasztottam a csokoládét amit a tojásos krémbe beledolgoztam a kakaóporral együtt (figyeljünk, hogy kb. egyforma hőmérsékletűek legyenek). Hagyom kihűlni teljesen, majd a mixerrel áthabosítom, hozzáadom a puha, szobahőmérsékletű vajat amivel szintén kihabosítom. Átteszem egy fedeles műanyagdobozba és betöltésig a hűtőben tárolom. A krém összsúlya 80 dkg lett.
A krémet érdemes előző este, de legalább fél nappal előbb elkészíteni.

A piskótához:
Kettéválaszottam a 7 tojást. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, a vajat megolvasztom. A tojások sárgáját a cukorral magas fokozaton addig keverem amíg sűrű-fehér tojáshabot nem kapok, beleöntöm az olvasztott, de nem meleg vajat és átkeverem. Ezt a krémet a felvert fehérjehabba forgatom óvatosan, majd adagonként beleszitálom a lisztet. Amikor sima és csomómentes a massza, egy vajazott és lisztezett 23 cm-es tortakarikába öntöm és a közepénél homorúra húzom (nem púposodik fel a közepe) és 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. Rácsra borítom a tetejével lefelé és hagyom kihűlni. Kihűlés után először félbe vágtam, majd mindkét felet három vékony lapra vágtam. Összesen 6 lapot kell kapnom. A legszebb lapot félre teszem, nekem ez a teteje volt, azt vonom majd be a doboscukorral.
Eredeti verzió szerint a kész piskótamasszát 6 részre osztva, sütőpapírra kenve, 6 db egyenként 24 cm-es vékony piskótalapként kellene megsütni, majd 23 cm-es köröket kivágni belőlük (a lapok teljesen egyformák lesznek és a szélüknél se vékonyodnak el). Nekem ez nem jött össze, szerintem ebből a tojásmennyiségből lehetetlen megcsinálni, ha valakinek sikerülne kérem szóljon. Le a kalappal előtte. Úgy saccolom, hogy laponként 2 tojás kellene és a szalonnásodás elkerülése érdekében kétlaponként kellene elkészíteni a piskótamasszát, hogy friss maradjon, ami háromszori bekeverést jelentene :((.

A karamellcikkekhez félretett lapot 16 egyforma cikkre vágtam és dupla alufóliarétegen szellősen egymás mellé tettem. A doboscukorhoz a cukrot egy tefolonserpenyőbe szórtam és pici, talán egy mokkáskanálnyi citromlevet öntöttem hozzá és karamellszínűre olvasztottam. Ha kész azonnal, evőkannállal elosztottam (mintha festenénk a kanállal, óvatosan ráöntöttem és széthúztam a kanállal) a cikkek tetején. Óvatosan, de gyorsan kell dolgozni, mielőtt a karamell megdermed. Ha túlfolyna a karamell a cikken, akkor forró vízbe mártott késsel óvatosan le lehet vágni a felesleget.

Betöltés:
Az előző este elkészített krémet kiveszem a hűtőből és kb. 5 perc várakozás után mixerrel áthabosítom (ettől még könnyebb, levegősebb lesz a krém). 6 részre osztom a krémet. Az öt lap közé egyenletesen betöltöm a krémet, majd az egésznek a tetejét és körbe az oldalát is bevonom a krémmel. A tetején késsel óvatosan berajzolom a 16 szelet helyét és körbe 16 pici krémrózsát nyomok, majd ezekre fektetem a doboscukorral bevont lapokat, végül a lapok találkozásál a torta közepére is nyomok egy krémrózsát.
Ha valaki akarja az oldalát körben be lehet aprított-pirított dióval vagy mandulával nyomkodni. Nekem ehhez már se energiám, se kedvem nem volt a félresikerült kezdet miatt.

Dobos torte 3

Read more...

Banános brownies tiramisu

2009. október 8.

Az úgy kezdődött, hogy tegnap estére vendégeket vártunk, azt tudtam, hogy készítek egy könnyű canellonit, viszont nem tudtam, hogy lesz-e időm a desszertet is összedobni. Aztán úgy döntöttem, hogy lesz ami lesz az édességet is megcsinálom.
Nagyon szeretem a csokis-banános palacsintát, illetve úgy általában a csoki-banán párost és a tiramisut is lecsúszik. Már egy ideje gondolkoztam ezen az édességeni és tengap eljött a napja, hogy el is készüljön.

Brownies-banana tiramisu

Hozzávalók 6 személyre szabott adaghoz:
A brownieshoz:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
18 dkg vaj
15 dkg cukor
3 egész tojás
9 dkg liszt

A mascarpones krémhez:
25 dkg mascarpone
2,5 dl 35%-os tejszín
5 dkg porcukor

Kell még:
2 dl kávé
2 banán
kakaópor a szóráshoz

A sütőt 160-170 fokra előmelegítem. A csokoládét a vajjal vízfürdő felett felolvasztom. Az egész tojásokat a cukorral addig verem a robotgéppel amíg fehér, sűrű krémes nem lesz, kb. 3-5 perc. Ekkor a tojáskrémet belekeverem az olvasztott csokoládé-vaj szirupba. Végül beleszitálom a lisztet és egyneműsíem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (kb. 25×30-as) és 25 percig sütöm. Egy perccel se süssük tovább, akkor jó, ha a tetejét megérintjük és úgy érezzük még sülnie kellene. Ha tovább sütjük csak kiszárad! Sütőpor nem kell a sütibe és a tojásokat is szétválasztás nélkül habosítjuk a cukorral! Most arra törekedtem, hogy sülés után kb. 1,5 cm magas legyen, tehát ha úgy néz ki, hogy épphogy elterül a tésztamassza vékonyan sütés előtt akkor jó. Ha kész kiveszem és hagyom kihűlni.
A krémhez a mascarpone-t a porcukorral habosra verem. Ugyanezt teszem a tejszínnel is és a két krémet lazán egybeforgatom.
Lefőzök egy dupla espressot, valamint a banánokat felkarikázom.
Ha kihűlt a brownies, a pohárkával amibe töltöm 12 db karikát szaggatok. Mindegyikpohár aljára teszek egy brownie karikát és meglocsom egy kevés kávéval, erre jön egy réteg banán, egy réteg krém, majd a másik brownie karika, locsolás, banán, krém és végül megszórom kakaóporral. Hűtőbe teszem, hogy összeérjenek az ízek. Persze lehet simán tálban is csinálni, de én jobban szeretem a pohárkából kanalazni.
A pohár 8,5 cm átmérőjű és 6 cm magas.
A brownieból maradt egy kevés, de az magában ma reggel elfogyott.
A végeredmény a banános brownies tiramisu pedig igencsak jó eredménnyel vizsgázott.

Read more...

Paradicsompuffancsok Szantoriniről - Ντοματοκεφτεδες Σαντορινης

2009. október 6.

Ez az étel Szantoriniről terjedt el, mint azt a neve is mutatja. Állítólag sehol nem terem olyan édes paradicsom, mint Szantorini szigetén, ebből következően valószínűeleg sehol nem lesz olyan finom, mint az ott készített. Szantorinin még nem jártam, annak ellenére, hogy nagyon közel van hozzánk, így még nem volt alkalmam az eredetit kóstolni, de amit az itteni paradicsomból készítek az is nagyon finom lesz. Ehetjük sültek mellett köretként, előételnek, vagy ha már elegünk van a sok húsos ételből, akkor azok helyett főételnek salátával, tzatzikivel, krumplival.


Hozzávalók 8-10 kisebb tenyérnyi darabhoz:
30 dkg apróra kockázott paradicsomhús
1 kis fej finomra vágott hagyma
só, bors, menta
4-5 ek liszt
1 nagy tojás felvert habja

Tomatoe rissoles from Santorini

A paradicsomot megmosom, először gerezdekre vágom és a magokat kiszedem belőle, hogy csak a húsa maradjon meg. A paradicsom húsából 30 dkg-ot apróra felkockázok. Ehhez adom az apróra kockázott hagymát, a fűszereket és 4-5 ek lisztet, hogy icipicit száraz massza legyen. Felverem a tojás fehérjét és ezzel fellazítom a masszát. Serpenyőben kevés olajat hevítek, majd evőkanállal halmokat teszek az olajba, amiket ellapítok, mindkét oldalán aranyszínűre és ropogósra sütök. Forrón tálalom. Sózáskor lehet kicsit bátrabbnak lenni, mert a paradicsom elég sok sót igényel, hogy ne legyen íztelen a puffancs.

Read more...

Pöttyös tál kollekció

2009. október 1.

Mivel sokaknak tetszenek a pöttyös tálaim, úgy döntöttem megmutatom nektek az eddig beszerzett példányokat. Jelenleg hatot birtoklok belőlük és majd mindennap használom valamelyiket. Azt, hogy Magyarországon hol lehet ilyen vagy hasonló tálakat kapni azt sajnos nem tudom.
Itt többféle formában, méretben és színben lehet kapni őket, sőt már láttam só-bors szórót, hullámos szélű piteformát, aztán egy fehér hosszúkás tálon három kis pöttyös tálkát (mogyoróféléknek kiváló) stb. Szóval a kollekció valószínűleg még bővülni fog.

My favourite pots

Read more...

ADATVÉDELEM

Recepjeim, fotóim, egyéb írásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon vagy nyomtatásban. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik az egész írást, hanem csak annak első pár sorát és a folytatásért a blogomra kattint az olvasó.

Rendszeres olvasók

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP